Νέα ισχυρή πτώση στο XA με πωλήσεις σε τράπεζες – FTSE 25

Νέα ισχυρή πτώση στο XA με πωλήσεις σε τράπεζες – FTSE 25

Πτωτικά για 3η συνεχή συνεδρίαση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο που για ακόμη μια φορά είχε χειρότερη εικόνα έναντι των διεθνών δεικτών, με το Γενικό Δείκτη να χάνει το κομβικό όριο των 650 μονάδων και να κλείνει στις 644,12 μονάδες με απώλειες 1,78%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο τριημέρου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 2,70%, ο FTSE 25 χάνει 2,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 4,25%. Σήμερα το Χ.Α. κινήθηκε σε αρνητική τροχιά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 642,62 μονάδες (-2,01%) και υψηλό στις 652,36 μονάδες (-0,52%).

Ο τζίρος για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα παρέμεινε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια να έχουν διακόψει τις μεγάλες κινήσεις τους αναμένοντας νέους καταλύτες. Η αγορά έχει συμπληρώσει ήδη δύο εβδομάδες όπου ο μέσος τζίρος παρέμεινε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και οδεύει για 3η διαδοχική εβδομάδα με τέτοια επίδοση.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Χ.Α., οι ξένοι επενδυτές τον Ιούνιο 2020 πραγματοποίησαν το 48,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 59,5% τον προηγούμενο μήνα) κάτι που πιστοποιεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν περιορίσει τις πρωτοβουλίες τους.

Η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αποδίδεται τόσο στην έξαρση του κορονοϊού διεθνώς, όσο κυρίως στο γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις με τα νέα κρούσματα από Σερβία στη χώρα μας αλλά και όλα τα υπόλοιπα, περιορίζουν τις όποιες ελπίδες για τη διάσωση ορισμένων εσόδων φέτος από τον τουρισμό.

Παγκοσμίως πλήττεται η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού, όμως για την Ελλάδα το πλήγμα ασφαλώς είναι μεγαλύτερο, καθώς έχει τεράστια εξάρτηση από αυτή τη δραστηριότητα και όλες τις πέριξ «αγορές» που λειτουργούν επικουρικά στο τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα, ρόλο στο νέο «κρέμασμα» της αγοράς έπαιξαν οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρ’ ότι μειώνει την εκτίμηση του ποσοστού ύφεσης για φέτος, εντούτοις «ψαλιδίζει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2021.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος έναντι 9,7% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου, όμως το 2021 εκτιμά ότι θα η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 6%, ενώ το Μάιο η εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 7,9% το επόμενο έτος.

Έτσι, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.559,10 μονάδες με πτώση 1,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 365,56 μονάδες με πτώση 3,21%. Στον FTSE 25, απώλειες άνω του 3,70% είχαν οι ΟΤΕ και Εθνική, άνω του 3% απώλεσαν οι Πειραιώς, Eurobank, Viohalco, ΔΕΗ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ πλέον του 2% πτώση είχαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Aegean, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ. Θετικά διασώθηκαν μόνο οι Fourlis (+3,66%), Coca Cola HBC, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap, πτώση άνω του 4% είχε η Intracom Holdings, στο -3,91% η Intrakat, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι AVAX, Cenergy Holdings, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Autohellas, Ικτίνος, Κρι Κρι, Ευρωπαϊκή Πίστη και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές υποχώρησαν έναντι 25 που ενισχύθηκαν.

Διεθνώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Η πανδημία «θεριεύει» σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη (Βαλκάνια) αλλά και τη Λατινική Αμερική, η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού είναι ακυρωμένη, ενώ μεγάλη κρίση και απολύσεις πλήττει κορυφαίους κλάδους όπως αερομεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία.

Κορυφαίες αλυσίδες εστίασης διεθνώς έχουν τεράστια προβλήματα και κλείνουν δεκάδες καταστήματα, ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις – εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού - θα βάλουν λουκέτο.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές, εμφορούμενες από την τεράστια ρευστότητα που έχουν «ρίξει» οι κεντρικές τράπεζες, δείχνουν να κινούνται ερήμην της πραγματικής οικονομίας, κάτι που προβληματίζει πολλούς που βλέπουν τη δημιουργία μιας… εικονικής πραγματικότητας, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Σήμερα πάντως διορθώνουν ελεγχόμενα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ μεικτή εικόνα χωρίς ακρότητες καταγράφεται στη Wall Street.