Νέα ισχυρή πτώση στο Χ.Α. - Πλήρης διατάραξη κλίματος διεθνώς

Νέα ισχυρή πτώση στο Χ.Α. - Πλήρης διατάραξη κλίματος διεθνώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η έξαρση του εμπορικού πολέμου ήταν αυτή που «γκρέμισε» τα διεθνή χρηματιστήρια το τελευταίο τρίμηνο του 2018 προξενώντας ισχυρούς τριγμούς και «φωνές» για οριστικό τέλος στο πολυετές bull market, ενώ η... ειρήνευση που επιτεύχθηκε κατόπιν και καθ'' όλη τη διάρκεια του πρώτου 4μήνου του 2019 ήρθε να τακτοποιήσει σημαντικά τις ισορροπίες, οδηγώντας ξανά στα ιστορικά υψηλά, τους δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street. 

Τώρα, στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου μια νέα αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έρχεται να «κλαδέψει» εκ νέου τον ενθουσιασμό και τις αποτιμήσεις απανταχού των αγορών, δείχνοντας πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα στα... τερτίπια των δύο ισχυρότερων εμπορικά χωρών στον κόσμο.

Το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές είναι πλήρως διαταραγμένο μετά το αδιέξοδο στις (νέες) διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το status quo στο εμπόριο, κάτι που έφερε τρομερά μεγάλους κλυδωνισμούς σε όλους σχεδόν τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ματαιώνονται οι προσδοκίες για συμφωνία με τις αγορές να έχουν γίνει… έρμαιο στα «παιχνίδια» ισορροπιών μεταξύ των δύο μεγάλων του παγκοσμίου εμπορίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τεράστιες «μετακινήσεις» κεφαλαίων μέσω των χρηματιστηρίων!

Πρόκειται για έναν «πόλεμο» ισορροπιών, συσχετισμών και στρατηγικής, αρκετά πιο σύνθετο από την... μονόπλευρη οικονομική του διάσταση. Εύλογα, μέσα σ'' αυτόν τον... πόλεμο, οι μικρές, περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α. δεν μπορούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα ούτε να προβάλουν κανενός είδους «εγχώρια» επιχειρήματα και καταλύτες, θετικούς ή αρνητικούς.

Σε μια ημέρα λοιπόν που οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν πτώση άνω του 1%, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχωρούν άνω του 2%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει 3%, εύλογα το Χ.Α. παραδόθηκε και κρέμασε εύκολα χαμηλότερα, ενώ νέα πίεση ασκήθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 724,65 μονάδες με πτώση 1,54% και στο χαμηλό ημέρας, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 737,86 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα. Πλέον, ο Γ.Δ. κατήλθε σε χαμηλά ενάμιση μήνα περίπου και στα επίπεδα που είχε στις 28 Μαρτίου, χάνοντας με συνοπτικές διαδικασίες όλη την άνοδο του Απριλίου!

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.876,83 μονάδες με πτώση 1,50%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,17% στις 1.106,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 583,08 μονάδες με νέα πτώση 2,65%.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η νέα πτώση δεν ήρθε με κλιμάκωση του τζίρου, δεν υπήρξαν δηλαδή φαινόμενα μαζικού ξεπουλήματος. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,6 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, στις οποίες δέσποσε – ξανά – η Εθνική διακινώντας τζίρο 12,2 εκατ. ευρώ και όγκο 6 εκατ. τεμάχια.

Η Πειραιώς βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση των πιέσεων χάνοντας 8,52% της αξίας της, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,61%, η Alpha Bank -2,02% και η Εθνική -1,42%, έχοντας την πιο ανθεκτική εικόνα, ενώ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank.

Στον ευρύτερο FTSE 25, μόνο οι ΕΛΠΕ και ΔΕΗ έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Απώλειες άνω του 5% είχε ο τίτλος της ΕΧΑΕ, Viohalco -2,93%, Grivalia Properties -2,69%, Fourlis -2,64%, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Lamda Development, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Στον Mid Cap με απώλειες 6,54% έκλεισε η Intralot προβληματίζοντας εκ νέου με κλείσιμο στα 0,40 ευρώ, η MIG έκλεισε με πτώση 3,86%, Κλουκίνας Λάππας -2,50%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -1,52%, Πλαστικά Θράκης -1,03% κ.ο.κ. Με κέρδη στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι Κρι Κρι (επιβλητική κίνηση και νέα ιστορικά υψηλά τα 5,30 ευρώ σε τέτοιο κλίμα), Cenergy Holdings, Attica Bank, Κέκροπας και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως ΣΙΔΜΑ, ΑΝΕΚ (π), Revoil, Lavipharm, Ιατρικό Αθηνών, Flexopack, Σωλ. Τζιρακιάν, Profile και Frigoglass, ενώ πτώση είχαν οι Σελόντα (-20% με όγκο 380.613 τεμάχια καθώς μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης), Quality & Reliability, Medicon, Μοτοδυναμική (δικαίωμα) και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 74 που υποχώρησαν.