Νέα ισχυρή πτώση 4% στο ΧΑ που κράτησε στο νήμα τις 600 μονάδες

Νέα ισχυρή πτώση 4% στο ΧΑ που κράτησε στο νήμα τις 600 μονάδες

Σε περιβάλλον κινούμενης άμμου εξακολουθούν να βρίσκονται οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και το Χ.Α. εν μέσω κλιμάκωσης του φόβου από την εξάπλωση του κορονοϊού, που φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα παντού, ακυρώνοντας όλη την οικονομική δραστηριότητα και την ελληνική αγορά να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις χάνοντας έως 8,33% στις τράπεζες και στον FTSE.

Με την υγεία των πολιτών – σε όλο τον κόσμο - να προέχει από κάθε άλλη οικονομική, επενδυτική ή άλλου τύπου προτεραιότητα, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί αναλαμβάνουν δράση, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της «αλυσίδας» μετάδοσης του ιού.

Την ίδια ώρα, οι αγορές καλούνται από τη μία να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της διαρκώς και πιο γενικευμένης καραντίνας και από την άλλη να διαβλέψουν και να προεξοφλήσουν την επόμενη μέρα. Οι διακυμάνσεις των αγορών όλο το τελευταίο διάστημα, πιστοποιούν τη γενικευμένη σύγχυση αλλά και το πέρασμα σε αχαρτογράφητα νερά σ' ό,τι αφορά την αδυναμία «ζυγίσματος» της ζημιάς από το πρωτοφανές όσο και ασύμμετρο «χτύπημα» του κορονοϊού.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται στη χώρας μας αλλά κυρίως τα δραστικά μέτρα ευρύτερης καραντίνας σε μια προσπάθεια να «σπάσει» η αλυσίδα επέκτασης του κορονοϊού, αφενός είναι άκρως απαραίτητα, όμως από την άλλη πλευρά είναι και ένα ισχυρό σοκ για όλη την κοινωνία και την αγορά ευρύτερα.

Το κλείσιμο όλων των σχολείων και οι ματαίωση κάθε άλλης εκδήλωσης επιχειρηματικού, συνεδριακού, εκπαιδευτικού, ή εθνικού ενδιαφέροντος και όλες οι άλλες περιχαρακώσεις και απαγορεύσεις που λαμβάνονται, πιστοποιούν ότι – και στη χώρα μας –η κατάσταση σοβαρεύει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία της ευρύτερης αγοράς, της κατανάλωσης και όλης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αγορά προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις για τον τουρισμό, την κορυφαία βιομηχανία της χώρας, που είναι ζωτική για τα δημόσια έσοδα αλλά και τη «ζωή» πληθώρας κλάδων που κινούνται πέριξ της τουριστικής βιομηχανίας και σ' όλη την αλυσίδα παροχής συνδεόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, η πραγματικότητα ήρθε να αλλάξει – ή να σκεπάσει - βίαια την ατζέντα της κυβέρνησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Προσφυγικό – μεταναστευτικό και κορονοϊός, παραμέρισαν τις άλλες προτεραιότητες, καθώς εξυπακούεται ότι η υγεία των πολιτών και η ασφάλεια της χώρας είναι τα πρώτιστα ζητούμενα. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι... κανονικότητα και απέχει πολύ από το να ονομαστεί έτσι.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, εύλογα το πλήγμα στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ήδη μεγάλο με το Γενικό Δείκτη να χάνει κοντά στις 350 μονάδες από τα υψηλά των 948,64 μονάδων που έκλεισε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, πέφτοντας σε νέα χαμηλά 45 μηνών! Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 36,49% από τις 24 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 50,02%, o FTSE 25 είναι στο -35,37%, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί κατά 38,41%.

Σήμερα Τετάρτη, η συνεδρίαση ήταν... ροντέο, με τεράστια μεταβλητότητα σε δείκτες και μετοχές, όμως μετά το πρώτο διάστημα, οι πωλητές κυριάρχησαν κατά κράτος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602,48 μονάδες καταγράφοντας πτώση 4,10%, έχοντας συνολική διακύμανση 43,85 μονάδες ή 6,98%, με χαμηλό στις 596,32 μονάδες (-5,08%) και υψηλό στις 640,17 μονάδες (+1,90%).

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.529,10 μονάδες με πτώση 4,61% έχοντας διακύμανση 7,11%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 5,55% και να κερδίζει 1,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 441,57 μονάδες με πτώση 6,14% παρ' ότι αρχικά κέρδιζε 3,37%, έχοντας διακύμανση ημέρας 10,77%!

Στον FTSE 25 και στις τράπεζες, απώλειες άνω του 8% είχαν οι Jumbo, Lamda Development, Εθνική και Πειραιώς, άνω του 6% έχασαν οι Coca Cola HBC και ΕΧΑΕ, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Alpha Bank, Τιτάν, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Eurobank κ.λπ. Στον αντίποδα, σημαντική αντίδραση σε ποσοστό 7,54% έβγαλε η Ελλάκτωρ με ισχυρό όγκο 2,13 εκατ. τεμαχίων, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Fourlis και ΑΔΜΗΕ.

Στον Mid Cap πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Attica Bank, Intralot, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, MIG, Πλαστικά Θράκης, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαίσιο και Profile, ενώ θετικά έκλεισαν οι Intercontinental, AVAX, Ικτίνος, Κέκροπας και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν χαμηλότερα.