Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα διόρθωση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνέχισε να κινείται κόντρα στο διεθνές θετικό κλίμα, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με συνολικές απώλειες 2,58% για το Γενικό Δείκτη και 7,33% για τον τραπεζικό.

Η αγορά εφόσον δεν βρήκε δυνάμεις άμεσης κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 880-890 μονάδων, «γύρισε» χαμηλότερα ώστε να υπάρξει καλύτερη συγκέντρωση και να μπουν περισσότεροι «παίκτες» και πιο πολλά κεφάλαια στο σύστημα.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει επ' ουδενί, καθώς πρόκειται για μια ρηχή, περιφερειακή μικρή αγορά του ευρωπαϊκού νότου, που όμως έχει τα περισσότερα κέρδη σε όλη την υφήλιο φέτος. Έτσι, ακόμη και η μικρή διατάραξη ισορροπιών από τις πωλήσεις κάποιων funds, είναι ικανή να φέρει αναδίπλωση σε ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Από κάποιους υποτιμήθηκε το γεγονός ότι οίκος του κύρους της Morgan Stanley έδωσε τη Δευτέρα τιμές στόχους για τις τράπεζες χαμηλότερες από αυτές που ήδη έχουν στο ταμπλό, κάτι που έφερε «σήμα» ρευστοποιήσεων. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος οίκος δίνει τιμές στόχους χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν τώρα στο ταμπλό, ασφαλώς και είναι ένα ζήτημα, κάτι που οδήγησε κάποια funds στο δρόμο του κλειδώματος ρευστότητας.

Από εκεί και πέρα, είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Παράλληλα, υπήρξαν και οι εκροές έως 35 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ Δευτέρα και Τρίτη λόγω της μείωσης του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight) που προχώρησαν ο οίκος FTSE Russell όσο και η MSCI. Μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της ελληνικής εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης μειώθηκε το free float του τίτλου και αυτός ήταν ο λόγος της αυτής της εξέλιξης.

Τα κέρδη τόσο στις τράπεζες πρωτίστως, όσο και στα υπόλοιπα blue chips είναι εξαιρετικά μεγάλα για να αγνοηθούν από ορισμένα χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη η αγορά «πήγαινε» χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, οπότε τώρα που υπήρξε δυστοκία άμεσης υπέρβασης προς τις 890 – 900 μονάδες, δημιουργείται «σκαλί» ανασύνταξης.

Οι αναλυτές θεωρούν συμβατή μια διόρθωση έως και τις 850 μονάδες ή και ακόμη χαμηλότερα, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά αύριο και την Παρασκευή. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859,81 μονάδες με πτώση 1,55% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 856,61 μονάδες γύρω στις 14:00 μ.μ., ενώ το υψηλό ημέρας ήταν 872,06 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών δεν ήταν αμελητέα καθώς διαμορφώθηκε στα 70,26 εκατ. ευρώ, με τα 9,48 εκατ. ευρώ, ήτοι το 13,64% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, Motor Oil και Lamda Development.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.128,76 μονάδες με πτώση 1,75%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.199,47 μονάδες με πτώση 1,56%, ενώ τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 821,32 μονάδες με πτώση 4,83%. Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια για τον τραπεζικό δείκτη που έχασε τις 848 μονάδες που σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν κρίσιμο τεχνικό όριο.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 5,21%, η Εθνική είχε πτώση 4,92%, η Alpha Bank - 4,58% και η Πειραιώς -4,55%. Ήταν μια από τις όχι και τόσο συχνές περιπτώσεις όπου υπήρξε παρεμφερής κίνηση από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Στον ευρύτερο Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ (+1,28%), ΔΕΗ, Cenergy Holdings και Fourlis, ενώ Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ έκλεισαν αμετάβλητες. Στον αντίποδα πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι Jumbo και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Motor Oil, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, EXAE και Lamda Development.

Στον Mid Cap απώλειες άνω του 5% κατέγραψαν οι AVAX και Intralot, στο -4,81% η MLS με νέα χαμηλά 10ετίας, ενώ πτώση είχαν οι Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Attica Bank κ.α. Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισε με άνοδο 6,86% και όγκο πάνω από 100 χιλ. τεμάχια η Δρομέας ύστερα από το νέο συμβόλαιο αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ με το γερμανικό στρατό, ενώ θετική κίνηση είχαν και οι Pasal, Μπήτρος, ΑΕΓΕΚ, Μινέρβα, CPI, Autohellas, Προοδευτική, Audiovisual και Briq Properties.

Με πτώση έκλεισαν τίτλοι όπως Inform Λύκος, Lavipharm, Χαϊδεμένος, Ευρωσύμβουλοι, Αττικές Εκδόσεις και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 67 που υποχώρησαν.