Νέα διόρθωση στο Χ.Α., μάχες γύρω από τις 700 μονάδες

Νέα διόρθωση στο Χ.Α., μάχες γύρω από τις 700 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δεύτερη διαδοχική διορθωτική συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες που υποχωρούν έως 3,50%, ενώ γίνεται «μάχη» αγοραστών – πωλητών πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων.

Η αγορά είχε και έχει περιθώρια διόρθωσης μετά το διαρκές ανοδικό κρεσέντο του τελευταίου ενάμιση μήνα, στη διάρκεια του οποίου, σε 32 συνεδριάσεις, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις εφτά πτωτικές και 25 ανοδικές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι που έχει να γίνει από τον Απρίλιο του 2013, ενώ μετά το ράλι του Φεβρουαρίου, η αγορά είχε ήδη μπει σε υπεραγορασμένες ζώνες, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Άλλωστε, η αγορά πήγε σχεδόν… απνευστί από τη ζώνη των 620 μονάδων στις 723,37 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό χθες) με διαρκή υψηλά έξι μηνών, άρα η διόρθωση είναι άκρως απαραίτητη για την επανα-φόρτωση της δυναμικής.

Το θετικό είναι ότι και σήμερα οι ρυθμοί στο τζίρο είναι πεσμένοι συγκριτικά με τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας, στοιχείο θετικό αν μη τι άλλο για πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση. Θυμίζουμε ότι και χθες η διόρθωση έγινε με κατακόρυφη πτώση του τζίρου που κατήλθε μόλις στα 46,20 εκατ. ευρώ, έναντι 81,6 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.

Τέτοιες διορθώσεις λοιπόν, είναι υπέρ των... long, βοηθούν περισσότερους να μπουν στην αγορά ενώ επαναφορτίζουν τη δυναμική.

Η συνεδρίαση ασφαλώς λαμβάνει χώρα στον απόηχο της εξόδου της χώρας στις αγορές με 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2010, ενώ το αρχικό guidance για το κουπόνι διαμορφώνεται στο 4,125%, με τον στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον και οι προσφορές φαίνεται να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,68%, ενώ χθες είχε κατέλθει στο 3,65%, πέφτοντας σε χαμηλό 13 ετών.

Παράλληλα, σήμερα άνοιξε το βιβλίο προσφορών και για το 7ετές ομόλογο της Aegean Airlines με στόχο 150 έως 200 εκατ. ευρώ, με ένα επιτόκιο μεταξύ 3,50 και 3,90%.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 698 μονάδες σήμερα με απώλειες 0,84%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες διορθώνουν έως 3,70% με τις Εθνική και Πειραιώς να υποχωρούν άνω του 3%, ενώ ελαφρώς μικρότερη είναι η πτώση σε Eurobank και Alpha Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, μόνο οι Coca Cola HBC (στηρίζει για δεύτερη συνεχή ημέρα), ΕΛΠΕ, Τιτάν, Jumbo και Fourlis κινούνται ανοδικά, ενώ απώλειες σημειώνουν οι Grivalia Properties, Aegean Airlines, EXAE, Σαράντης, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ κ.α.

Στον Mid Cap η Attica Bank μετά το πρόσφατο ράλι υποχωρεί σε ποσοστό 6,59%, η Νηρέας χάνει 4,44% και η Κλουκίνας Λάππας -2,29%. Στον αντίποδα, ξεχωρίζουν θετικά οι Κέκροπας +16,30%, καθώς και οι τρεις μετοχές του ομίλου Intracom που ενισχύονται έως 3,63%. Στο σύνολο της αγοράς, 28 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν.