Νέα διόρθωση με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Νέα διόρθωση με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά – διορθωτικά κινείται και η δεύτερη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να συνεχίζει την αποφόρτισή της από το ράλι που έκανε στο φινάλε του Αυγούστου, που έφερε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 9,40% και στον τραπεζικό κοντά στο 24% στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές και οι πολύ μικροί όγκοι ακόμη και στο χώρο του FTSE 25, στοιχείο που δείχνει ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, χωρίς νέες πρωτοβουλίες.

Χθες υπήρξε κατακόρυφη μείωση στην αξία συναλλαγών καθώς τα 36,18 εκατ. ευρώ είναι από τους μικρότερους φετινούς τζίρους, κάτι που αποδόθηκε στην αργία της Wall Street, όμως και σήμερα το τέμπο στο τζίρο είναι εξαιρετικά αργό, στοιχείο που δείχνει ότι οι ισχυροί διεθνείς «παίκτες» τηρούν στάση αναμονής.

Τα κεφάλαια δεν σηκώνονται από την αγορά, απλώς η πτώση έρχεται ακόμη και με μικρές πωλήσεις, καθώς δεν υπάρχουν νέες αγοραστικές παρεμβάσεις εξισορρόπησης. Άλλωστε, στο φινάλε του Αυγούστου υπήρξαν και κάποιες ωραιοποιήσεις χαρτοφυλακίων, οπότε τώρα η αγορά εύλογα αναζητά τις νέες της ισορροπίες.

Χθες είχαμε ορισμένα αρνητικά ρεκόρ πολλών μηνών από πλευράς όγκων, ενώ και σήμερα η εικόνα δεν είναι πολύ διαφοροποιημένη. Στον ΟΛΠ χθες σ' όλη τη συνεδρίαση διακινήθηκαν μόλις 1.943 τεμάχια και ήταν ο μικρότερος από τις 15 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή οκτώ μήνες πίσω!

Μετοχές όπως Coca Cola HBC και Fourlis διακίνησαν όγκους κάτω των 10 χιλ. τεμαχίων, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε συνολικός όγκος μόλις 8,8 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μικρότερος του τελευταίου 4μήνου, ήτοι από τις 25 Απριλίου, που ήταν Μεγάλη Πέμπτη, ενώ είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση για το 2019!

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 855 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,55%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 16 εκατ. ευρώ. Και οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές υποχωρούν άνω του 3% και είναι στην αιχμή της διόρθωσης, ενώ πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας στον Large Cap.

Πτώση άνω του 2% έχει το ΑΔΜΗΕ, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Titan, Jumbo, Viohalco, Fourlis και ΔΕΗ που μετά το +11,34% χθες, ενισχύεται οριακά σήμερα, φτάνοντας σε νέα υψηλά 19 μηνών.

Στον Mid Cap, θετικά ξεχωρίζει η μετοχή της Intracom Holdings που έχει άνοδο 5,15%, προερχόμενη από πτώση 13% το Σεπτέμβριο, ενώ πτωτικά κινούνται οι AVAX, Ικτίνος, Profile, Κέκροπας, Attica Bank, MLS, Intralot και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν η αγορά να μην απωλέσει τις 850 μονάδες, ή τουλάχιστον να μη χάσει την ευρύτερη περιοχή των 850 – 840 μονάδων. Γιατί, κάθε πλησίασμα προς τις 820 μονάδες, ενέχει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης της νευρικότητας, του ντόμινο των ρευστοποιήσεων και της αλλοίωσης της ψυχολογίας, άρα και των έως τώρα κεκτημένων από την αγορά.