Νέα χαμηλά για την τιμή του αργού

Νέα χαμηλά για την τιμή του αργού

Σε νέα χαμηλά αρκετών ετών υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου, χάνοντας και τα 33 δολάρια και διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες που το οδήγησαν κάτω από τα 34 δολάρια, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια στην Κινεζική χρηματαγορά και η περαιτέρω υποτίμηση του γουάν προκαλούν ανησυχίες για ότι η ζήτησή του θα περιοριστεί περισσότερο, τη στιγμή που αυξάνεται η παγκόσμια προσφορά.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα futures του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 2,5% στα 33,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει νωρίτερα και το επίπεδο των 33 δολαρίων, ενώ το brent καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,7% στα 33,63 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, η τιμή του brent υποχώρησε στα 33,09 δολάρια το βαρέλι, η οποία αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή ενδοσυνεδριακά από τον Ιούλιο του 2004.

Εχθές, τα futures του αργού πετρελαίου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με πτώση για τρίτη διαδοχική ημέρα, καθώς τόσο το brent όσο και το West Texas Intermediate έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, έπειτα και από την ανακοίνωση των αποθεμάτων από την EIA. 

«Πρόκειται πιθανότατα για φαινόμενο διάχυσης από τις μεγάλες πτώσεις στην κινεζική χρηματαγορά. Οι αγορές φοβούνται ότι με την κινεζική οικονομία να μειώνει τους ρυθμούς της, η ζήτηση αργού πετρελαίου στην Κίνα θα μειωθεί εξίσου», ανέφερε στο marketwatch ο Daniel Ang, αναλυτής ενέργειας της Phillip Futures.

Η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση αργού πετρελαίου στον κόσμο, το περασμένο έτος διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση καθώς η κυβέρνηση και τα τοπικά διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανοδικές τάσεις της ζήτησης στην Κίνα ενδέχεται να περιοριστούν σταδιακά καθώς η δραστηριότητα της κινεζικής μεταποίησης παραπαίει.

Η αποστροφή κινδύνου αυξάνεται επίσης, μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει τη τιμή του γουάν να υποχωρήσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, «στέλνοντας σήμα» στους επενδυτές ότι η οικονομική θέση της Κίνας επιδεινώνεται, υποστηρίζει ο Gordon Kwan, αναλυτής της Nomura.

Για πάνω από ένα χρόνο, τα επίπεδα των διεθνών τιμών του πετρελαίου επιβαρύνθηκαν από την αδιάκοπη υπερπροσφορά, καθώς οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί αρνήθηκαν να περιορίσουν την παραγωγή προκειμένου να διατηρηθούν τα μερίδια αγοράς. Επιπλέον, η ένταση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, που είναι και οι δύο μέλη του OPEC, πυροδοτεί φόβους ότι μια συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή είναι ολοένα και πιο δύσκολο να συμβεί.

«Οι παγκόσμιες τιμές θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους κατά το πρώτο μισό αυτού του έτους, καθώς οι απειλές για περισσότερο ιρανικό αργό πετρέλαιο και περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed θα καλύψουν οποιεσδήποτε περιστασιακές αυξήσεις εξαιτίας γεωπολιτικών λόγων», σημειώνει ο κ. Kwan.