7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Νέα βουτιά στα ομόλογα κινεζικών εταιρειών real estate με το βλέμμα στην Evergrande

Νέα βουτιά στα ομόλογα κινεζικών εταιρειών real estate με το βλέμμα στην Evergrande

Νέα βουτιά έκαναν τα ομόλογα των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα τη Δευτέρα μετά από αίτηση της Modern Land να μεταθέσει την ημερομηνία λήξης ομολόγου της, εντείνοντας τις ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών που ταλαιπωρούν την αγορά με τους ομολογιούχους δολαριακών εκδόσεων του ομίλου Evergrande να αναμένουν με αγωνία τι θα συμβεί με τις δικές της πληρωμές κουπονιών ύψους 148 εκατ. δολαρίων.

Οι προσδοκίες πώς η Evergrande τελικά θα καταβάλλει τις πληρωμές τόκων στα δολαριακά ομόλογα λήξης Απριλίου 2022, 2023 και 2024 είναι ισχνές, καθώς ο όμιλος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρέους που διακρατείται από ομολογιούχους στο εσωτερικό και τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στις δολαριακές υποχρεώσεις του.

Κατά συνέπεια οι ξένοι ομολογιούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μεγάλων ζημιών μετά το πέρας της 30ήμερης περιόδου χάριτος με τον υπερχρεωμένο όμιλο να παλεύει να τα βγάλει πέρα με το χρέος των $300 δισ.

Τελευταία ένδειξη της πίεσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος ήταν το αίτημα της εταιρείας Modern Land, εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στους ομολογιούχους της να μετατεθεί η ημερομηνία λήξης ενός δολαριακού ομολόγου $250 εκατ. από τις 25 Οκτωβρίου στις 25 Ιανουαρίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός default.

To συγκεκριμένο ομόλογο της Modern Land λήξης Απριλίου 2023 με κουπόνι 9,8% έχασε το 25% της αξίας του στα 32 σεντ στο δολάριο τη Δευτέρα με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί επίσης.

Το βεβαρημένο κλίμα παρέσυρε καθοδικά και τα ομόλογα άλλων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, ακόμα και χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας οι τιμές των οποίων έπεσαν στο 80 λόγω εκροών κεφαλαίων.

Είναι σπάνιο φαινόμενο ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας να χάνουν 10 μονάδες σε μια ημέρα.

Η νέα κατρακύλα των ομολόγων κινεζικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων ακολούθησε το ξεπούλημα των υψηλής απόδοσης δολαριακών χρεογράφων την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Fantasia Holdings στις 4 Οκτωβρίου ότι δεν θα πληρώσει κουπόνι σε δολαριακό ομόλογο $206 εκατ.

Οι σύμβουλοι των ξένων ομολογιούχων ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια από τον όμιλο Evergrande, όπως και περισσότερη πληροφόρηση για τα σχέδια του να πουλήσει αριθμό δραστηριοτήτων του για να αντλήσει ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του ομίλου τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης στις 4 Οκτωβρίου.