Νέα βουτιά για τον Dow Jones - Προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο η Wall

Νέα βουτιά για τον Dow Jones - Προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο η Wall

Με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν τις 420 μονάδες για τον βιομηχανικό δείκτη κινείται η αμερικανική αγορά, οδεύοντας για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από τον Ιανουάριο, καθώς το σήμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της που έδωσε η Fed οδήγησε σε αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων προκαλώντας έντονες πιέσεις ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κινείται στις 33.410 μονάδες με απώλειες 1,25%, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,9% κινούμενος στις 4.182 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.075 μονάδες με πτώση 0,6%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones βρίσκεται στο -2,9%, ο S&P 500 στο -1,5%, ενώ ο Nasdaq διατηρεί οριακά το θετικό του πρόσημο με +0,05%.

Η αντιστροφή του κλίματος επήλθε έπειτα από τις ανακοινώσεις τις ομοσπονδιακής τράπεζας, η οποία την Τετάρτη υπέδειξε το ενδεχόμενο έως και δύο αυξήσεων επιτοκίων εντός του 2023, αναθεωρώντας παράλληλα ανοδικά την πρόβλεψή της για το ρυθμό του πληθωρισμού.

Η προσέγγιση της Fed με τη σειρά της έφερε τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το διετή τίτλο να προσφέρει πλέον μεγαλύτερο επιτόκιο από πιο μακροπρόθεσμους, όπως το 10ετές. 

Κάτι που υποδηλώνει απαισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και επιφέρει πλήγμα αρχικά στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με φόντο την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας τους. Έτσι η Goldman Sachs υποχωρεί άνω του 2,4% και η JPMorgan Chase κατά 2%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow Jones.

Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε κι άλλο έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σεντ Λιούις, Τζιμ Μπούλαρντ, ο οποίος ανέφερε στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων της ακόμα και από τα τέλη του 2022, σχολιάζοντας ότι «είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί προκειμένου να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις».

Από την πλευρά του, ο Κρις Χάσεϊ αναλυτής της Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά του ότι «οι επενδυτές ενδέχεται να ερμηνεύουν την ξαφνική hawkish στροφή της Fed την Τετάρτη ως πως ένδειξη είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια πιο εκτεταμένη ανάπτυξη μετά την πανδημία στις ΗΠΑ, εντός περιβάλλοντας λιγότερο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής».