Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου σήμερα, καθώς οι τράπεζες της χώρας που αγόραζαν το τουρκικό νόμισμα έμειναν στο περιθώριο της αγοράς, οδηγώντας το σε απώλειες σχεδόν 3%.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τουρκική λίρα υποχωρούσε τις πρωινές ώρες μαζί με νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών, μετά τα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά στοιχεία ΡΜΙ. Το sell off επιταχύνθηκε αργότερα και ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να ανακοινώσει την αναστολή εβδομαδιαίων δημοπρασιών repos.

«Με δεδομένες τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποφασίστηκε να ανασταλούν οι εβδομαδιαίες δημοπρασίες repos για κάποια χρονική περίοδο», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή.

Το δολάριο τελεί υπό διαπραγμάτευση στο υψηλότερο σημείο του 2019 έναντι της τουρκικής λίρας, φτάνοντας στις 5,6892 λίρες. Η σημερινή κίνηση της λίρας έρχεται μετά από ιδιαίτερα μικρές μεταβολές της φέτος, το οποίο αποδίδεται στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες προχωρούσαν σε πώληση του δολαρίου για να αγοράσουν λίρα.

Αυτό έχει αφήσει το τουρκικό νόμισμα σε μικρό εύρος έναντι του δολαρίου, παρά τα πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η λίρα έχασε το 30% της αξίας, εν μέσω μίας οξύτατης οικονομικής κρίσης, αλλά και καθώς οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ κινούνταν σε βαρομετρικό χαμηλό. 

Τον περασμένο Αύγουστο είχε κατρακυλήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 7,24 έναντι του δολαρίου.