Νέα «βουτιά» έως 12% λόγω Κίνας για το αργό

Νέα «βουτιά» έως 12% λόγω Κίνας για το αργό

Νέα «βουτιά» έως 12%, κατρακυλώντας σε νέα χαμηλά 18ετίας καταγράφουν οι τιμές των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, παρά το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων, τη σταδιακή ετοιμασία για την άρση των lockdowns στις περισσότερες χώρες και παρά τις ελπίδες για την ανεύρεση φαρμάκου για τον κορονοϊό!

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια Μαΐου του West Texas Intermediate υποχωρούν σε ποσοστό 12,18% χάνοντας και τα 18 δολάρια το βαρέλι, καθώς η τιμή έπεσε στα 17,40 δολάρια το βαρέλι! Πρόκειται για τιμές που το αργό είχε να δει από το 2002! 

Κύρια αιτία για τη νέα ισχυρή καθίζηση των τιμών του West Texas Intermediate (WTI), είναι η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ της κίνας κατά 6,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της κρίσης του κορονοϊού που ανέστειλε σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα. 

Η Κίνα είναι η πιο ενεργοβόρος χώρα του κόσμου, με εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια, όπου παράγεται ένα σημαντικότατο τμήμα από τη συνολικά παγκόσμια παραγωγή αγαθών, καταναλωτικών ειδών, προϊόντων ναυτιλίας κ.ο.κ. 

Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως 6,5%, ανατρέποντας εντελώς την πορεία ανάπτυξης που είχε στο 4ο τρίμηνο του 2019 η Κίνας όταν «έτρεξε» σε ποσοστό 6%. 

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο ήτοι από τις αρχές της 10ετίας του ’90, ενώ η χώρα είχε να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976! 

Θυμίζουμε ότι οι τιμές του αργού υποχωρούν όλο το τελευταίο διάστημα και παρά τη συμφωνία – ορόσημο του ΟΠΕΚ, η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μείωση της παραγωγής κατά 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Η παγκόσμια ύφεση και η γενικευμένη… στάση κατανάλωσης και παραγωγής, άρα και η μείωση απαιτήσεων για ενέργεια, υπερτερεί έναντι της συμφωνίας αυτής… 

Σ’ ό,τι αφορά το Brent, παρ’ ότι έως το απόγευμα στις 16:00 μ.μ. ώρα Ελλάδο;ς κινούνταν ήπια ανοδικά, πλέον γύρισε οριακά σε πτώση χάνοντας 0,32% στα 27,75 δολάρια το βαρέλι. 

Ο χρυσός διορθώνει σήμερα σε ποσοστό 0,80 στα 1.718 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο άργυρος υποχωρεί κατά 1,06% στα 14,463 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα κερδίζει 0,36% στα 796 δολάρια ενώ το παλλάδιο υποχωρεί κατά 0,61% στα 2.107 δολάρια.