Νέα «βουτιά» 8,5% λόγω Κίνας για το αργό

Νέα «βουτιά» 8,5% λόγω Κίνας για το αργό

Με νέες μεγάλες απώλειες 8,5% έκλεισε την Παρασκευή το αργό, χάνοντας συνολικά 19% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, παρά το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων και τη σταδιακή ετοιμασία για την άρση των lockdowns σε αρκετές χώρες.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια Μαΐου του West Texas Intermediate υποχώρησαν την Παρασκευή κατά 8,51% στα 18,18 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά 18 ετών. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τα 17,31 δολάρια το βαρέλι, όταν κατέγραφε πτώση άνω του 12%!

Κύρια αιτία για τη νέα ισχυρή καθίζηση των τιμών του West Texas Intermediate (WTI), είναι η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ της κίνας κατά 6,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της κρίσης του κορονοϊού που ανέστειλε σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Η Κίνα είναι η πιο ενεργοβόρος χώρα του κόσμου, με εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια, όπου παράγεται ένα σημαντικότατο τμήμα από τη συνολικά παγκόσμια παραγωγή αγαθών, καταναλωτικών ειδών, προϊόντων ναυτιλίας κ.ο.κ.

Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως 6,5%, ανατρέποντας εντελώς την πορεία ανάπτυξης που είχε στο 4ο τρίμηνο του 2019 η Κίνας όταν «έτρεξε» σε ποσοστό 6%. 

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο ήτοι από τις αρχές της 10ετίας του ’90, ενώ η χώρα είχε να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976!

Θυμίζουμε ότι οι τιμές του αργού υποχωρούν όλο το τελευταίο διάστημα και παρά τη συμφωνία – ορόσημο του ΟΠΕΚ, η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μείωση της παραγωγής κατά 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Η παγκόσμια ύφεση και η γενικευμένη… στάση κατανάλωσης και παραγωγής, άρα και η μείωση απαιτήσεων για ενέργεια, υπερτερεί έναντι της συμφωνίας αυτής…

Σ’ ό,τι αφορά το Brent, μετά από αρκετές παλινδρομήσεις έκλεισε με άνοδο 1,87% στα 28,34 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός διόρθωσε σε ποσοστό 2,14% στα 1.694,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο άργυρος υποχώρησε κατά 1,75% στα 15,348 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,26% στα 791 δολάρια ενώ το παλλάδιο έχασε 0,98% στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά.