Νέα βουτιά 400 μονάδων στον Dow καθώς εντείνονται οι φόβοι για την οικονομία

Νέα βουτιά 400 μονάδων στον Dow καθώς εντείνονται οι φόβοι για την οικονομία

Με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύονται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ επιπλέον πίεση άσκησε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, που προέβη στην πρώτη του δημόσια δήλωση για την έρευνα περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει σημαντικές απώλειες 400 μονάδων ή 1,6% και υποχωρεί στις 24.950 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί επίσης κατά 1,27% ή 96 μονάδες και κινείται στις 7.511 μονάδες, όπως και ο S&P 500 που χάνει 1,2% ή 33 μονάδες και βρίσκεται στις 2.768 μονάδες.

Βασική ανησυχία των επενδυτών παραμένει η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις, με κινεζικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί περιορίζοντας την πρόσβαση των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή προϊόντων τεχνολογίας. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον υπενθυμίζεται ότι, στην τελευταία του τοποθέτηση για το ζήτημα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει άμεσα συμφωνία, ενώ προειδοποίησε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να αυξηθούν «σημαντικά».

Η νευρικότητα των επενδυτών απεικονίζεται στη στροφή τους προς την αγορά ομολόγων, με τους αμερικανικό δεκαετές τίτλο να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 19 μηνών, στο 2,23%, χαμηλότερα από το επιτόκιο του 3ετους ομολόγου που βρίσκεται στο 2,35%. Η αντεστραμμένη καμπύλη επιτοκίων σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν οικονομική επιβράδυνση, καθώς τυπικά θα πρέπει να είναι πιο «φθηνό» να δανειστεί κανείς χρήματα για μία μέρα, από ό,τι για ένα ή δέκα χρόνια.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα των ημερών προστέθηκαν σήμερα και οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε διενεργήσει την έρευνα για το ενδεχόμενο ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και συγκεκριμένα τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και των στενότερων συνεργατών του με τη Μόσχα. Το πόρισμα της έρευνας ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με τη Μόσχα, ωστόσο ο κ. Μάλερ δήλωσε ότι η άσκηση διώξεων εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρξε ως «νομική δυνατότητα» της ομάδας των εισαγγελέων. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα, αυτό είναι αντισυνταγματικό», ανέφερε.

Στα εταιρικά νέα, στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της DowDuPont που ανακοίνωσε ότι αναμένει να εγγράψει απομειώσεις από 800 εκατ. έως 1,3 δισ. δολάρια, στα πλαίσια της συγχώνευσης που έγινε το 2017 μεταξύ της The Dow Chemical και της E.I. du Pont de Nemours.