Νέα αντίδραση στο Χ.Α. με αιχμή Eurobank και Πειραιώς

Νέα αντίδραση στο Χ.Α. με αιχμή Eurobank και Πειραιώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η καλή αντίδραση του ιταλικού χρηματιστηρίου που σήμερα κάνει προσπάθεια επανάκτησης των 22.000 μονάδων, η μερική αποφόρτιση γενικότερα, αλλά και η εντυπωσιακή «επιστροφή» του Dow Jones που κέρδισε περίπου 300 μονάδες χθες, λειτουργούν θετικά και για το Χ.Α. που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την ανοδική του κίνηση.

Χθες ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 2,09% παίρνοντας ένα μέρος από τις μεγάλες πρόσφατες απώλειες ενώ σήμερα κερδίζει περί το 1%, ενώ ήπια θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην του Xetra DAX που υποχωρεί οριακά.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο το Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου αλλά και του πρώτου 5μήνου του 2018, προσπαθεί να σώσει τα… προσχήματα του μήνα. Ενός μήνα που – ειδικά στο δεύτερο μισό του – ήταν απόλυτα πτωτικός και αφαίρεσε όλα τα κέρδη από το σημαντικό ράλι του Απριλίου, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα 31 Μαΐου είναι η τελευταία ημέρα για το rebalancing, ήτοι τις κινήσεις αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων με φόντο τις αλλαγές στους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Από αύριο 1η Ιουνίου ισχύει η νέα σύνθεση, οπότε λογικά στο φινάλε της σημερινής συνεδρίασης αναμένονται πολύ δυνατές κινήσεις, που ίσως εκτοξεύσουν και το τζίρο της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece (όπου διαγράφηκε η FF Group) συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Jumbo, Τιτάνα και Πειραιώς. Στο δείκτη MSCI Small Cap πλην της Folli Follie εισήχθη και η ΓΕΚ Τέρνα (άρα ίσως έχουμε κινήσεις και εδώ) ενώ διεγράφη ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 749,28 μονάδες με άνοδο 1,52%, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στις 758 μονάδες με νέα άνοδο 1,25%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε μέτρια επίπεδα, διαμορφούμενη στα 21 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου και είναι ένα ακόμη στοιχείο που προσδίδει κινητικότητα και έναν ακόμη καταλύτη στην αγορά.

Οδηγός της αντίδρασης σήμερα είναι η Eurobank που ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 7% με φόντο τα αποτελέσματα αλλά και τις καλές επιδόσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από «σκοτωμένα» δάνεια, ενώ άνω του 5,5% ενισχύεται η Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, βοήθειες με κέρδη άνω του 2% δίνουν επίσης τίτλοι όπως Εθνική, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ σημαντικά κέρδη έχουν επίσης μετοχές όπως ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo και Σαράντης.

Σε ήπια πτωτικό έδαφος στο χώρο του FTSE 25 είναι μετοχές όπως ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Στο χώρο του Mid Cap καλή αντίδραση άνω του 4% έχουν τίτλοι όπως MIG, Ικτίνος και Intracom Κατασκευές, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος κερδίζει άνω του 3%, ενώ καλή συμπεριφορά έχουν επίσης μετοχές όπως Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Νηρέας, ΚΛΜ, Ελλάκτωρ και MLS.

Στις μικρότερες αποτιμήσεις υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υ