Νέα άνοδος στο Χ.Α. προς τις 760 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Νέα άνοδος στο Χ.Α. προς τις 760 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στα υψηλά 8μήνου δείχνει σε καθημερινή βάση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζοντας να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις, ενώ με οδηγό τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 760 μονάδες πλέον.

Με μεθοδικό τρόπο χωρίς ακρότητες και υπερβολές οι long συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο της αγοράς και να «χτίζουν» καλύτερη τεχνική εικόνα, ενώ συνάμα βελτιώνεται και η ψυχολογία της αγοράς.

Είναι εντυπωσιακό ότι η αγορά κινείται εσχάτως μόνο με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, όπως χθες που ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 0,95%, όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,11% κοντά σε νέο ρεκόρ οκτώ μηνών.

Ένας συνδυασμός θετικών παραγόντων και εξελίξεων συντηρεί το momentum στο Χρηματιστήριο, το οποίο πλέον – είναι ξεκάθαρο – δεν… φοβάται ούτε το πολιτικό ρίσκο, προεξοφλώντας παράλληλα πολιτική αλλαγή με πιο φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές, όταν γίνουν οι εκλογές.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει την ψαλίδα με τα ομόλογα και να αντανακλά τη μείωση του ρίσκου χώρας.

Το Eurogroup έδωσε την έγκριση για τη «δόση» των 970 εκατ. ευρώ, στα ομόλογα υπάρχει ισχυρή αποκλιμάκωση με διαρκή χαμηλά 14 ετών στο 10ετές, ενώ προς τα τέλη Απριλίου αναμένεται νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Συνάμα, τα αποτελέσματα χρήσης 2018 ήταν – τηρουμένων των αναλογιών – εξαιρετικά και έδειξαν ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν... υπερβεί το «καθαρτήριο» της κρίσης και πλέον ατενίζουν την επόμενη ημέρα με ισχυρότερες βάσεις.

Συνδυαστικά και παράλληλα με όλα αυτά, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι ξένοι κοιτάζουν ξανά… Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο, είναι οι πολύ έντονες επιχειρηματικές διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, με συμφωνίες, εξαγορές, συνεργασίες και δημόσιες προτάσεις.

Η βελτίωση του κλίματος πρώτα και κύρια καθρεφτίζεται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου όλα τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα δείχνει πως υπάρχει ρεαλιστική πίστη πως τα χειρότερα είναι πίσω.

Αυτό, από μόνο του, αρκεί για να δώσει στην αγορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αντίδρασης, δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι η ατμομηχανή της οικονομίας και η ναυαρχίδα του χρηματιστηρίου.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, σήμερα Τρίτη ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά οκτώ μηνών και στις 757 μονάδες με άνοδο 0,51%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ενισχυμένη έναντι της χθεσινής ημέρας και ήδη διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ. Ρόλο σ' αυτό παίζουν και τα πακέτα στον όμιλο Τιτάν.

Στις τράπεζες η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ξανά με έμφαση κερδίζοντας κοντά στο 7%, η Alpha Bank στο +2,57%, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι Eurobank και Εθνική.

Στον ευρύτερο Large Cap η πλειονότητα των τίτλων κινείται θετικά, χωρίς όμως ακρότητες και χωρίς κάτι αξιοσημείωτο. Κινητικότητα υπάρχει στον όμιλο Τιτάν που έως τώρα έχει κάνει πολλαπλά πακέτα αξίας 6,7 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κερδίζει 1,59%.

Θετικά κινούνται επίσης οι Lamda Development, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Grivalia Properties κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι Νηρέας και Πλαστικά Θράκης, άνω του 2% κερδίζει η MIG, ενώ θετικά κινούνται και οι AS Company, Intralot, Πλαίσιο και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.