Νέα άνοδος στο Χ.Α. με τράπεζες και blue chips

Νέα άνοδος στο Χ.Α. με τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για 7η συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες κινείται την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πιστοποιεί ότι υπάρχει βελτίωση της ψυχολογίας, έχοντας ανεβάσει στροφές τελευταία. «Κλειδί» είναι το θετικό σενάριο για τις τράπεζες, οι οποίες κινούνται και σήμερα ανοδικά, όμως έχει βελτιωθεί η εικόνα και στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι τράπεζες θα περάσουν – χωρίς κλυδωνισμούς – τα stress tests, ότι δε θα χρειαστούν (τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση) νέα κεφάλαια, τέτοια που να απαιτούν ΑΜΚ ή άλλου τύπου βοήθειες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δύο τραπεζικές μετοχές, οι Εθνική και Alpha Bank «έπιασαν» τις τιμές των ΑΜΚ που είναι στα 0,30 και 2 ευρώ αντίστοιχα! Ειδικά η Εθνική ξεχωρίζει με έμφαση σε όγκους και τζίρους όλο το τελευταίο διάστημα, δεσπόζοντας σε όλο το χρηματιστήριο με κίνηση καθαρά leader.

Πιο αναλυτικά, η Εθνική διαπραγματεύεται στα 0,3070 ευρώ με άνοδο 4,07% και όγκο 9 εκατ. τεμάχια. Θυμίζουμε ότι χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 7,43% διακινώντας ισχυρό όγκο 92,6 εκατ. τεμαχίων, ενώ έκανε και το 1/3 του συνολικού τζίρου με 26,8 εκατ. ευρώ!

Η Alpha Bank ενισχύεται σε ποσοστό 2,33% στα 2,01 ευρώ (+7,47% χθες), η Eurobank +2,07% (+6,98% χθες) και η Πειραιώς +1,94% (+7,73%).

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τη συντριπτική πλειονότητα των blue chips ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 832 μονάδες με άνοδο 1,37%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση των τραπεζών έχει συμπαρασύρει και το σύνολο των blue chips του Large Cap ανοδικά, καθώς παρά το αρχικά αρνητικό πρόσημο, γύρισαν θετικά και οι Coca Cola HBC και ΟΤΕ, κάτι που ανέβασε τα κέρδη στο Γενικό Δείκτη.

Στο χώρο των blue chips ξεχωρίζει η Μυτιληναίος με άνοδο άνω του 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στο δείκτη Mid Cap η εικόνα είναι ήπια θετική χωρίς ακρότητες. Ξεχωρίζει η Ικτίνος με άνοδο άνω του 4%, άνω του 2% ενισχύεται η J&P Άβαξ που βελτιώνει την εικόνα της εσχάτως, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης μετοχές όπως Υγεία, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο Computers, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Cenergy Holdings, Intracom Holdings και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Παπουτσάνης, Μαθιός, Σελόντα και Quality & Reliability, ενώ πιέζονται μετοχές όπως Profile, Trastor, Κέκροψ και Κρέτα Φαρμ. Κύριο χαρακτηριστικό στο χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης οι μειωμένοι όγκοι, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί στο χώρο των τραπεζών και του FTSE 25.

Στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές ενισχύονται έναντι 36 που υποχωρούν.