Νέα άνοδος στο Χ.Α. με τη συμμετοχή και των τραπεζών

Νέα άνοδος στο Χ.Α. με τη συμμετοχή και των τραπεζών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει να βελτιώνεται η εικόνα των διεθνών αγορών οι οποίες μετά τις πιέσεις του Δεκέμβρη αντιδρούν σταδιακά κερδίζοντας ορισμένες «περιοχές» που είχαν απoλέσει, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή του σκηνικού.

Οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας για την – κατά το δυνατόν - εξομάλυνση των σχέσεων στο εμπορικό status quo είναι ένας παράγοντας που δίνει ανάσες – έστω και προσωρινά – στις αγορές. Έτσι, μετά και τη χθεσινή άνοδο των τριών δεικτών της Wall Street, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν επίσης ήπια ανοδικά, με τις ευρωπαϊκές αγορές – ύστερα από τη χθεσινή διόρθωση – να ενισχύονται και αυτές έως 0,81%.

Εντός αυτών συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019, έστω και αν όγκοι και τζίροι δεν παραπέμπουν σε κάτι ποιοτικότερο και ανθεκτικότερο.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι το Χ.Α. κινείται σήμερα για 6η συνεδρίαση ανοδικά στις εφτά τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται χθες πάνω από τις 620 μονάδες ύστερα από δέκα συνεδριάσεις.

Στην αγορά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο momentum ούτε σημαντική αλλαγή της ψυχολογίας, απλώς στη ζώνη των 600 μονάδων βγήκαν κάποια αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και άμυνες, οπότε έκτοτε ο Γενικός Δείκτης «χτίζει» ελαφρώς καλύτερα τεχνικά δεδομένα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 626 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε σαφώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας. Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 23,92 εκατ. ευρώ, με τα 3,25 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15% του συνόλου να είναι πακέτα, ενώ έως τις δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν μόλις στα 16 εκατ. ευρώ.

Το θετικό σήμερα είναι ότι υπάρχει «επιστροφή» και του τραπεζικού κλάδου, που δίνει τον τόνο, ενώ τις κάποια βιομηχανικά blue chips συνεχίζουν την άνοδό τους. Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς ξεχωρίζει με άνοδο 5,68% με φόντο κάποιες πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι είναι κοντά σε μεγάλο deal για τα κόκκινα δάνεια, η Εθνική κερδίζει 2,98%, η Eurobank +2,91% και η Alpha Bank +2,26%.

Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 3% καταγράφει η Viohalco, άνω του 2% ενισχύονται οι ΔΕΗ, Grivalia Properties και Fourlis, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Στον Mid Cap η εικόνα είναι πολύ καλή, με τις μετοχές να ακολουθούν το momentum αντίδρασης της αγοράς. Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι MIG, Intracom Holdings και Νηρέας, άνω του 2% ενισχύονται οι Intralot, Intracom Κατασκευές και Κέκροπας, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Cenergy Holdings και J&P Άβαξ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν οι Σελόντα και ElvalHalcor, ενώ στο σύνολο του χρηματιστηρίου, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 17 που υποχωρούν.