Νέα άνοδος στο ΧΑ με Alpha Bank, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Viohalco

Νέα άνοδος στο ΧΑ με Alpha Bank, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Viohalco

Την εμφατική όσο και ταχύτατη «επιστροφή» των διεθνών αγορών στα υψηλά τριμήνου ακολουθεί (και) σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται για 8η συνεδρίαση ανοδικά στις εννέα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 670 μονάδες, έχοντας τη στήριξη των Alpha Bank, Τιτάνα, Viohalco, Eurobank, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines κ.α. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 675 μονάδες με άνοδο 0,62%, ενώ η αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, κινούμενη όμως σε ελαφρώς χαμηλότερο τέμπο έναντι των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, πλέον η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία εντοπίζεται στην περιοχή των 680 με 700 μονάδων. 

Όπως προαναφέρθηκε, το Χ.Α. κινείται ανοδικά για 8η συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες, ενώ στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 14 Μαΐου, κλείνει ανοδικά στις δέκα, έχοντας ράλι αντίδρασης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 14,09%. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς παίρνει ώθηση και από εγχώριους καταλύτες όπως είναι η ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας και η επίσπευση του ανοίγματος περισσότερων κλάδων και δραστηριοτήτων, κάτι που λειτουργεί θετικά για το ρίσκο χώρας, όπως αυτό καταγράφεται στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου που έχει κατέλθει κάτω (και) από το 1,5% μετά από περίπου δυόμισι μήνες. 

Παράλληλα, η ελληνική αγορά ασφαλώς παίρνει ώθηση από το παγκόσμιο θετικό momentum, καθώς οι αγορές έχουν αιφνιδιάσει τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τέτοια ταχύτατη επιστροφή των δεικτών σε υψηλά τριμήνου, μετά απ’ ό,τι έχει προηγηθεί Μάρτιο και Απρίλιο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι οίκοι όπως η Goldman Sachs προβαίνουν σε αλλαγή της... ανάγνωσης των εξελίξεων, αλλάζοντας το μείγμα των εκτιμήσεών τους, καθώς η άνοδος των μετοχών, «ακύρωσε» εκ των πραγμάτων τα σενάρια για επιστροφή ξανά στα χαμηλά, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση. 

Χθες οι δείκτες της Wall Street συνέχισαν για ακόμη μια φορά ανοδικά, με τον S&P 500 πάνω από τις 3.080 μονάδες και τον Dow Jones πάνω από τις 25.700 μονάδες, σήμερα οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με νέο ράλι έως 1,55%, ενώ νέο ράλι καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια! 

Η επάνοδος στην κανονικότητα φαίνεται πως γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και παρ' ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά μεγάλα, τα χρηματιστήρια προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις. Ο MSCI World Index κινείται ήδη σε υψηλά τριών μηνών όπως και οι περισσότεροι επιμέρους διεθνείς δείκτες, καθώς το momentum που φέρνει το άνοιγμα των οικονομικών παγκόσμια ανατροφοδοτείται από τα θετικά νέα στη μάχη κατά του κορονοϊού. 

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα παρά τις εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ με τους πολλούς νεκρούς, την εμπόλεμη κατάσταση και τις δεκάδες εκατομμύρια ανέργων, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και παρά τις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας!

Φυσικά, υπάρχουν και οι «φωνές» που κάνουν λόγο για νέα στρέβλωση στις αγορές, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ρευστότητα, που δημιουργεί μια νέα – παράλληλη... πραγματικότητα, με τις αγορές να κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση των οικονομιών. 

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά δε θα μπορούσε να πάρει κόντρα στο ευρύτερο κλίμα, καθώς υπάρχει και το άνοιγμα του τουρισμού που δίνει περαιτέρω ώθηση, ενώ παρόμοια πορεία έχουν και οι υπόλοιπες αγορές του ευρωπαϊκού νότου. 

Συνάμα, το Χ.Α. (αλλά και όλες οι διεθνείς αγορές), έχουν ξεμπερδέψει και με τις όποιες αναταράξεις καταγράφηκαν λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με αφορμή την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών που παγκοσμίως είναι ισχυρός επενδυτικός μπούσουλας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην κορυφή των κερδών του Large Cap είναι οι Alpha Bank και Τιτάνας, που είναι δύο από τις μετοχές που διαγράφηκαν από τον MSCI Global Standard και πλέον διαπραγματεύονται MSCI Small Cap. 

Η μετοχή της Alpha Bank άλλωστε έχει υστερήσει καταφανώς στο πρόσφατο ράλι αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου, οπότε σήμερα ενισχύεται κατά 5,63% έχοντας τον κορυφαίο όγκο στην αγορά, ενώ η Τιτάν κερδίζει κοντά στο 5% με αυξημένο για τα δεδομένα του όγκο. Ο τίτλος πιέστηκε 8,87% την περασμένη Πέμπτη, την Παρασκευή έκλεισε στο -0,88%, όμως χθες έκανε μια πρώτη αντίδραση +4,46%. 

Κατά τα λοιπά, θετικά κινούνται στο χώρο του Large Cap και οι Ελλάκτωρ, Eurobank, Viohalco, Aegean Airlines, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Εθνική, Coca Cola HBC κ.α. ενώ υποχωρούν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Πειραιώς, Jumbo και ΟΠΑΠ. 

Στον Mid Cap, ξεχωρίζει σήμερα η MIG με άνοδο άνω του 9% λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων, ενώ θετικά κινούνται οι Intrakat, Attica Bank, Έλτον, Ικτίνος, AVAX, Intracom Holdings κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.