Νέα άνοδος στο Χ.Α., κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα

Νέα άνοδος στο Χ.Α., κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για 12η συνεδρίαση στις 14 τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα και να κλείνει την «ψαλίδα» με την αγορά ομολόγων, που εδώ και πολλές ημέρες είχαν ξεκινήσει σημαντική αποκλιμάκωση, με το δεκαετές να διαπραγματεύεται κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Παρ'' ότι το Χ.Α. - καθώς είναι μια αγορά με μειωμένα αντανακλαστικά - άργησε να κινηθεί, εντούτοις ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα αντανακλούσε τη μείωση του ρίσκου χώρας, όπως αυτή αποτιμάται στις αποδόσεις των ομολόγων.

Παράλληλα, η κινητικότητα και οι έντονες διεργασίες που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο έχουν αφυπνίσει κάποιες εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κυρίως όσες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες τον Ιανουάριο. Ο κλάδος ήταν σε ακραία υπερπουλημένη φάση, οπότε – με οδηγό την Πειραιώς που το τελευταίο διήμερο κερδών άνω του 30% - βγάζει αντίδραση.

Θυμίζουμε πως η Πειραιώς μετά το +14,04% τη Δευτέρα, ενισχύθηκε σε ποσοστό 15,98% χθες, ενώ συνεχίζει ανοδικά και σήμερα. Επίσης, ασχέτως αν διορθώνουν εύλογα σήμερα οι διεθνείς αγορές, το γεγονός είναι ότι έχουν επιστρέψει για τα καλά σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά εννέα εβδομάδων.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά δύο μηνών και στις 657 μονάδες με άνοδο 0,81%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ελαφρώς ενισχυμένη έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων και διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος όλο το τελευταίο διάστημα έχει «κάτσει» στην περιοχή των 30-35 εκατ. ευρώ, οπότε αν υπάρξει (κατ' αρχήν) αύξηση προς τα 45 – 50 εκατ. ευρώ ημερησίως, θα είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς θα δώσει βάθος στην αγορά.

Οι τράπεζες συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά, ενώ καλή είναι η εικόνα και στο χώρο των blue chips. Η Alpha Bank ενισχύεται άνω του 3%, οι Πειραιώς και Εθνική ενισχύονται άνω του 2%, ενώ ηπιότερη είναι η άνοδος της Eurobank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, κέρδη άνω του 3% έχει ο τίτλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, άνω του 2% κερδίζει η ΓΕΚ Τέρνα και ο ΟΛΠ, ενώ κέρδη πλέον του 1% έχουν οι Μυτιληναίος, Viohalco και Fourlis. Σε ήπια πτωτική τροχιά στον Large Cap είναι μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι ξανά θετική, με την Attica Bank να ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 6%, στο +3,91% η Intralot (ανέλαβε project στη Γερμανία), η MIG κερδίζει 5,26%, ενώ θετικά κινούνται οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ (χθες έκλεισε με συντριπτικές απώλειες 19%), Intrakat, Νηρέας, Κέκροπας, AS Company και Κρι Κρι, ενώ υποχωρούν οι Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Ιατρικό Αθηνών, Δρομέας, Παπουτσάνης κ.α. ενώ στο σύνολο της αγοράς, 55 τίτλοι ενισχύονται έναντι 23 που υποχωρούν.