Νέα άνοδος στο ΧΑ, εν μέσω δημοσίων προτάσεων και πακέτων

Νέα άνοδος στο ΧΑ, εν μέσω δημοσίων προτάσεων και πακέτων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αυξημένης κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, με την αγορά να προσπαθεί να «διαβάσει» τις εξελίξεις και να αναπροσαρμόσει αναλόγως τις θέσεις της.

Μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε λίγο πάνω του 4%, αυτή η εβδομάδα τείνει να κλείσει ανοδικά – εκτός σοβαρού – απροόπτου, με φόντο και τις προσδοκίες που χτίζονται εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πέραν αυτού, υπάρχει αυξημένη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, με την κυβέρνηση να έχει πιάσει για τα καλά… δουλειά, ετοιμάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ πολύ σημαντικό ήταν το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, όπου με αφορμή το 23ο Συνέδριο του Economist, υπήρξαν πολλαπλές συναντήσεις με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πρόκειται για μια κινητικότητα που αντανακλάται μέσω της νέας επιτυχημένης εξόδου της χώρας στις αγορές, του ομολόγου της Εθνικής, της νέας μεγάλης επένδυσης της Μυτιληναίος, της επιτυχημένης δημόσιας πρότασης της Τιτάν, της μετοχικής αφύπνισης της ΔΕΗ, αλλά και της εξαιρετικά έντονης ανασύνταξης δεκάδων μετοχών της μικρομεσαίας αποτίμησης.

Η Μυτιληναίος κινείται ήδη σε νέα υψηλά έντεκα και πλέον ετών έχοντας φτάσει στην αποτίμηση των 1,6 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ μετά το χθεσινό +4,62% ενισχύεται και σήμερα 3,68%, ενώ η Τιτάν αναπροσαρμόζει τις τιμές σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση, με την κοινή να κερδίζει 5,58% και το προνόμιο 4,17%.

Το πλέον αξιοσημείωτο αλλά και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της αγοράς τις τελευταίες ημέρες αλλά και όλου του τελευταίου διμήνου, είναι η γενικευμένη ανασύνταξη μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης έως και της ακραίας περιφέρειας. 

Δεκάδες μετοχές της μικρομεσαίας αποτίμησης συνεχίζουν να δίνουν εξαιρετικές αποδόσεις, τέτοιες που χρόνια έχουν να καταγραφούν – στο συγκεκριμένο χώρο – στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημαντικές αποδόσεις που χθες διαμορφώθηκαν από 5% έως 29% και μάλιστα με πολύ ενισχυμένους όγκους για τα δεδομένα του χώρου.

Φυσικά, μέσα σ' αυτή τη διαδικασία οι υπερβολές είναι εύλογες και… ορατές σε πολλές περιπτώσεις, με την προσοχή των επενδυτών να επιβάλλεται να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Παράλληλα, ο χώρος βγάζει και ειδήσεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν πακέτα μετοχών, όπως πρόσφατα την Κυριακούλης, όπως χθες στο Ιατρικό Αθηνών και όπως γίνεται σήμερα στην Ελτράκ.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε αρχές Ιουλίου, στη βρετανική ELTRAK CP LTD περνά το 66,03% των μετοχών της Ελτράκ, μετά τη συμφωνία βασικών μετόχων με την εταιρεία για την πώληση των μετοχών έναντι 3,288 ευρώ ανά μετοχή. Κατόπιν, θα γίνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 871 μονάδες με άνοδο 0,36%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ, όμως τα 22,53 εκατ. ευρώ είναι τα πακέτα της Ελτράκ. Παρά τη μικρή σχετικά άνοδο του Γ.Δ., η εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό, με 69 ανοδικές μετοχές και 33 πτωτικές, μαρτυρά όσα αναφέρουμε πιο πάνω για την ευρεία κινητικότητα στα «μικρά».

Στο χώρο του Large Cap πλην των Τιτάν και ΔΕΗ που ξεχωρίζουν, κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης οι Eurobank, Aegean Airlines και Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 1% έχουν οι Coca Cola HBC, Jumbo και Fourlis.

Στον Mid Cap ξεχωρίζει για άλλη μια συνεδρίαση η AVAX με άνοδο 3,60%, όπως και η MIG που μετά το +6,79% χθες και το +3,85% της Τρίτης, κερδίζει εκ νέου άνω του 2% σήμερα. Κέρδη επίσης καταγράφουν οι Έλτον, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης.