Νέα άνοδος στο Χ.Α., στοίχημα πλέον η ζώνη των 800 μονάδων

Νέα άνοδος στο Χ.Α., στοίχημα πλέον η ζώνη των 800 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την Πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τη βελτίωση του επενδυτικού σκηνικού διεθνώς, ενώ και οι τρεις έως τώρα συνεδριάσεις του Ιουνίου είναι ανοδικές.

Και σήμερα το διεθνές κλίμα ήταν υποστηρικτικό παρ'' ότι ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε ήπια διορθωτικά, εντούτοις ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με άνοδο 1% βρίσκεται σε διαδικασία επανάκτησης της ζώνης των 12.900 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η απουσία πωλητών, κάτι που οδηγεί σε περιορισμό των ακραίων διακυμάνσεων και του μεγάλου volatility, ενώ γενικότερα υπάρχει μερική εξομάλυνση της ανησυχίας συγκριτικά με τα προ μιας εβδομάδας επίπεδα.

Κλειδί για αυτή τη βελτίωση σε μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη είναι η εκτόνωση της πολιτικής κρίσης σε χώρες όπως Ισπανία και Ιταλία, κάτι που έστω και προσωρινά δίνει ανάσες σε όλο το επενδυτικό σύστημα.

Σ'' ότι αφορά το Χ.Α. θετικά επέδρασε στην αγορά η «απουσία» από τη διαπραγμάτευση εδώ και κάποιες ημέρες, καθώς επέτρεψε στην αγορά να κοιτάξει λίγο τη... μεγαλύτερη εικόνα και να ξεφύγει μερικώς από την εσωστρέφεια.

Θυμίζουμε ότι λόγω της πολιτικής κρίσης σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και λόγω του σοκ από την ιστορία της Folli Follie το Χ.Α. με συνοπτικές διαδικασίες κατακρημνίστηκε ταχύτατα από τις 822 μονάδες στις 735 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 29ης Μαΐου), κατρακυλώντας σε χαμηλό πεντέμισι μηνών.

Όμως, από τις 735 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντανακλαστικά αντίδρασης και έκτοτε κερδίζει άνω των 50 μονάδων, διορθώνοντας σημαντικά κάποιες πτωτικές στρεβλώσεις, πρωτίστως σε τεχνικό επίπεδο.

Φυσικά, δεν έχει αλλάξει κάτι… στρατηγικά για την αγορά, δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum αλλά ούτε οι όγκοι και οι τζίροι προσδίδουν «ασφάλεια» και ποιότητα σ' αυτή την κίνηση.

Όμως, το γεγονός ότι οι πωλητές έχουν σχεδόν αποσυρθεί είναι θετικό και είναι το κυρίαρχο στοιχείο που δίνει ανοδικές ανάσες στην αγορά. Επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι ο η επανάκτηση της ζώνης ψυχολογίας των 800 μονάδων, επίπεδα που αν συνεχιστεί η απουσία των πωλητών, μπορούν σχετικά εύκολα να κατακτηθούν.

Κοντά στο υψηλό ημέρας και το σημερινό κλείσιμο

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στ8ις 789,32 μονάδες με άνοδο 1,38% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 790,09 μονάδες (+1,48%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 775,10 μονάδες (-0,45%) στο άνοιγμα.

Η αξία συναλλαγών αν και ήταν ελαφρώς ενισχυμένη έναντι της συνεδρίασης της Δευτέρας, εντούτοις παραπέμπει ξεκάθαρα στην αποχή των ισχυρών χαρτοφυλακίων, αυτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,11 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ήταν στα 32,46 εκατ. ευρώ.

Καλή ήταν η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στα περισσότερα blue chips, ενώ εξαιρετική αντίδραση έκαναν και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap. Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 3,91% και η Εθνική +2,15%, ενώ στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν μετοχές όπως Aegean Airlines +3,58%, ΑΔΜΗΕ +2,97%, Motor Oil +2,46%, ΕΥΔΑΠ +2,43%, Coca Cola HBC +2,24%, ΟΤΕ +2,21%, Lamda Development +2,11%, Σαράντης +2,05%, Τέρνα Ενεργειακή +1,37% κ.λπ.
Πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΕΧΑΕ -1,44%, ΔΕΗ -1,11% και Grivalia Properties -0,77%.

Στον Mid Cap εξαιρετική αντίδραση σε ποσοστό 6,84% έκανε η Ελλάκτωρ, η Intracom Holdings +3,62%, Fourlis +3,09%, Ικτίνος +2,83%, J&P Άβαξ +2,31%, Υγεία +1,79%, Cenergy Holdings +1,50% και MLS +1,19%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Αλουμύλ, Byte Computer, Ευρωσύμβουλοι, Quality & Reliability, AS Company και Βιογιατζόγλου, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Κρέκα, Κυριακούλης, Reds, Newsphone, Κορδέλλου, Autohellas, Intercontinental, Trastor, Frigoglass και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγορά 76 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 30 που υποχώρησαν.