Να μπει κανείς ή να μην μπει τώρα στον ψηφιακό κόσμο των κρυπτονομισμάτων;

Να μπει κανείς ή να μην μπει τώρα στον ψηφιακό κόσμο των κρυπτονομισμάτων;

Χθες 3 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τα 12 έτη από το «genesis block» του Bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα περνούν από την εποχή στην εποχή της ωρίμανσης, Λόγω της δημοτικότητας που προσφέρει η συνεχής αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος Bitcoin,, συνοψίζουμε τα δεδομένα τις νέες αυτής γενιάς επενδυτικών προϊόντων, ώστε να μπορέσετε να κρίνετε εσείς πότε είναι η καλύτερη στιγμή να τοποθετηθείτε. 

Ρευστότητα- Όγκος Συναλλαγών 

Το 2020 για πρώτη φορά η συνολική κεφαλαιοποίηση του Bitcoin άγγιξε τα $500 δισ. 

Αντίστοιχα ο όγκος συναλλαγών στις αγορές spot των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 125% από το 2019 στο 2020, ενώ ο όγκος συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2020 ήταν αυξημένος κατά 700% από τον Δεκέμβριο του 2019. Την περίοδο αυτή (Δεκέμβριος 2020) άγγιξε τα $310 δισ, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2017- και Ιανουαρίου 2018. 

Αντίστοιχα ο εβδομαδιαίος (7 ημερών) όγκος συναλλαγών στο δίκτυο blockchain του Bitcoin (συνολική αξία των $BTC) που μετακινήθηκαν από το ένα πορτοφόλι στο άλλο, άγγιξε το ρεκόρ των $7,6 δισ. Να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στα ανταλλακτήρια δεν μετακινείται καθώς παραμένει στους θεματοφύλακες. Αντίστοιχα ο ετήσιος όγκος στο Bitcoin blockchain αυξήθηκε κατά 42%, από τα $672 δισ. το 2019 στα $960 δισ. το 2020. 

Στον blockchain του Ethereum, o όγκος συναλλαγών (σε αξία) αυξήθηκε κατά 190% από $132 δισ.στα $ 386 δισ. στο 2020. Ο όγκος συναλλαγών ( σε αξία) είναι σημαντικό metric. Σε ένα παραδοσιακό σύστημα πληρωμών όπως η VISA ή το PayPal η συνολική αξία συναλλαγών που επεξεργάστηκαν ίσως είναι το σημαντικότερο δεδομένο για τους αναλυτές. 

Ασφάλεια 

Το Bitcoin hash rate, είναι από τα σημαντικότερα δεδομένα που αποτυπώνουν την ασφάλεια ενός αποκεντρωμένου δικτύου που διασφαλίζεται από υπολογιστική ισχύ και ενέργεια που χρησιμοποιούν οι miners  για την λύση πολύπλοκων μαθηματικών παζλ που επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο. Όσο μεγαλύτερο είναι το hash rate τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Αυτή την στιγμή είναι ιδιαίτερα ισχυρή. 

Stablecoins

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του blockchain, είναι ως συστήματα μεταφοράς αξίας. Αυτό δημιούργησε τα stablecoins, που ακολουθούν την αξία παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ. 

Η συνολική αγορά των stablecoins εκτινάχθηκε κατά 350% το 2020 στα $27 δισ. από $5,9δισ. το 2019. Αντίστοιχα η συνολική αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 316% από $248 δισ. σε περισσότερο από $1 τρισ. 

Ο συνολικός αριθμός των ψηφιακών πορτοφολιών που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον $100 σε stablecoin αυξήθηκε κατά 200% από 284 χιλιάδες σε 843 χιλιάδες. 

Ο αριθμός των ημερήσιων  συναλλαγών αυξήθηκε από 98 χιλιάδες σε 436 χιλιάδες. 

 Ο Andrew Bailey, CEO της VISA δήλωσε πως «τα ψηφιακά νομίσματα που βασίζονται σε συνδεδεμένα αποθεματικά παραδοσιακών νομισμάτων, αναμένεται να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις στις αγορές πληρωμών. Πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αποτελέσουν μια προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες μεθόδους πληρωμών παρά να τις αντικαταστήσουν ή να δημιουργήσουν κάποια αρνητική απόρροια».

Αντίστοιχα ο Dan Schulman, CEO της PayPal δήλωσε ότι «ο κόσμος μας γρήγορα αλλάζει από τον φυσικό στο ψηφιακό. Οι επαφές που έχω με τις κεντρικές τράπεζες, τους νομοθέτες, αλλά και προσωπικότητες στις αγορές κρυπτονομισμάτων, δείχνουν αναμφίβολα σημαντική αύξηση της χρήσης την επόμενη περίοδο».

Εφαρμογές Αποκεντρωμένης Οικονομίας Decentralized Finance 

Αδιαμφισβήτητα, οι εφαρμογές Decentralized Finance αποτέλεσαν την σημαντικότερη καινοτομία στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων κατά το 2020. 

Μια αγορά που περνούσε απαρατήρητη το 2019, πλέον συγκεντρώνει καταθέσεις που ξεπερνούν τα $13 δισ. Να σημειώσουμε ότι οι εφαρμογές αυτές προσπαθούσαν για 2,5 χρόνια να ξεπεράσουν το ορόσημο του $1δισ, και λιγότερο από ένα χρόνο για να πάνε από το $1δισ. στα $10 δισ. 

Αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων 

Το 2019, τα Decentralized Exchanges κατοχύρωσαν ένα συνολικό όγκο συναλλαγών περίπου $3 δισ. Το 2020, ο όγκος αυτός ξεπέρασε τα $104 δισ - ενώ το 90% του όγκου δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο 2020. 

Το Uniswap, ένα από τα μεγαλύτερα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια είναι υπεύθυνο για το 60% των συναλλαγών. Ο όγκος συναλλαγών του Uniswap τον Σεπτέμβριο ήταν μεγαλύτερο από αυτόν του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου του Coinbase. 

Οποιοσδήποτε αναγνώστης του Liberal Markets ακολουθούσε την στήλη θα πρέπει να έχει κερδίσει τουλάχιστον $2700 χωρίς να απαιτείται κάποια επένδυση, απλά να είχε χρησιμοποιήσει μια φορά το Uniswap & ο 1INCH Exchange . Και τα δύο πρωτόκολλα μοίρασαν αναδρομικά κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας  τουλάχιστον $2700 στους πρώτους χρήστες τους. 

Ethereum 2.0 

Σε μια σειρά άρθρων είχαμε εξηγήσει γιατι το ΕTHEREUM 2 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, και αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός για το 2020. Π  ρος το παρόν περισσότερο από 2 εκατομμύρια $ΕΤΗ (αξίας $1.4 δις) έχουν κλειδώσει στο έξυπνο συμβόλαιο - 4 φορές περισσότερα από όσο απαιτούνταν. Η μεγάλη αξία δηλώνει ισχυρή πίστη και προσδοκίες για την υλοποίηση του ενός ιδιαίτερα απαιτητικού τεχνολογικού πρότζεκτ. 

Fintech εφαρμογές και κρυπτονομίσματα 

Η Square μέσω του Cash App ήταν η πρώτη εισηγμένη που επέτρεψε το trading κρυπτονομισμάτων από το 2018. Η εταιρεία έχει σημειώσει όγκο συναλλαγών $3.4 δισ. Ενώ το 75% συγκεντρώνεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία σημείωσε κέρδη $32 εκατομμύρια μόνο από τα τέλη συναλλαγών για το Bitcoin, που αποτελούσαν το 4% των συνολικών κερδών της εταιρείας. 

Η κερδοφορία από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αναμένεται να ωθήσει περισσότερες fintech αλλά και τραπεζικά ιδρύματα να  προσθέσουν αυτό το επενδυτικό προϊόν, που σημαίνει περισσότερη διάχυση και ευκολότερη πρόσβαση στο επενδυτικό κοινό. 

Τον Οκτώβριο το 2020, το PayPal επέτρεψε την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. Ήδη μερικές από τις δημοφιλέστερες ψηφιακές εφαρμογές πληρωμών, επενδύσεων και αποταμιεύσεων όπως Robinhood, eToro, Cash App. MOGO, HYPE, TradeStation, Revolut, SoFi, Ameritrade υποστηρίζουν την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. 

Τοποθετήσεις από επενδυτικά κεφάλαια 

Επενδυτικά κεφάλαια επένδυσαν συνολικά περισσότερο από  $3,1 δισ. σε εταιρείες blockchain και κρυπτονομισμάτων. Αντίστοιχα οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήλθαν στα $691 εκατομμύρια. 

Μερικές από τις σημαντικότερες εξαγορές είναι αυτές του CoinMarketCap που ανήλθε στα $400 εκατομμύρια και αυτή του Blockfolio στα $150 εκατομμύρια. 

Η εποχή της ωρίμανσης

Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων ωριμάζουν, και μεταξύ αυτών και τα use cases που υποστηρίζονται από την τεχνολογία blockchain. Η πρώτη ανώριμη δεκαετία 2010-2020 χαρακτηριζόταν από την ιδεολογία, από την γοητεία του καινούριου, και την διέξοδο σε ένα επενδυτικό προϊόν αρκετά διαφορετικό. 

Η δεύτερη δεκαετία των ψηφιακών νομισμάτων, βρίσκει τους θεσμικούς επενδυτές να βιάζονται να προλάβουν. Το εάν έχουν ήδη καθυστερήσει είναι μια συζήτηση για το που θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατά το 2021. 

Προς το παρόν, οι ισχυροί του χρήματος φαίνεται να βιάζονται να τοποθετηθούν, δηλώνοντας πεπεισμένοι πως στον απολογισμό της δεκαετίας οι αριθμοί θα τους δικαιώσουν. 

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων πλέον έχουν ωριμάσει, έχουμε εργαλεία και δεδομένα που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού αναμένεται να γιγαντωθεί όταν θα μπορούν πολύ εύκολα να αγοράσουν κρυπτονομίσματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό- και δεν είμαστε μακριά από αυτό.

Ήδη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ασίας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ ο αναμενόμενος πληθωρισμός αλλά και η δυσκολία εύρεσης κερδοφόρων επενδύσεων θα οδηγήσουν ακόμα και τους δύσπιστους σε τοποθέτηση στις αγορές κρυπτονομισμάτων. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.