«Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα λεφτά αν επενδύετε σε κρυπτονομίσματα» προειδοποιεί ο FCA

«Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα λεφτά αν επενδύετε σε κρυπτονομίσματα» προειδοποιεί ο FCA

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να χάσουν όλα τους τα χρήματα αν τα έχουν τοποθετήσει σε προϊόντα που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, προειδοποιεί η αρμόδια βρετανική αρχή χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority - FCA), υπογραμμίζοντας του κινδύνους που ενέχουν δεδομένου ότι οι εν λόγω αγορές δεν είναι κατάλληλα ρυθμιζόμενες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο FCA αναφέρεται σε έλλειψη προστασίας των καταναλωτών, μεταβλητότητα των τιμών, πολυπλοκότητα των εν λόγω προϊόντων, μέγεθος των χρεώσεων καθώς υπερβολικό μάρκετινγκ.

Σε αυτά τα πλαίσια, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ορισμένες επενδύσεις που διαφημίζουν υψηλές αποδόσεις με βάση κρυπτονομίσματα ενδέχεται να μην υπόκεινται σε ρυθμίσεις πέραν εκείνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αναφέρει ακόμα ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως assets σε κρυπτονομίσματα μπορούν να μετατραπούν ξανά σε μετρητά, καθώς η εν λόγω μετατροπή εξαρτάται από τη ζήτηση και την προσφορά που υπάρχει στην αγορά, ενώ υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες που τα προσφέρουν ενδέχεται να παρουσιάζουν υπερεκτιμημένα την απόδοση των προϊόντων αυτών ή να υποτιμούν τους κινδύνους που ενέχουν.

Η ανακοίνωση του FCA έρχεται στον απόηχο των διαδοχικών ρεκόρ που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το bitcoin με την τιμή του να έχει πλησιάζει έως και τα 42.000 δολάρια, για να ακολουθήσει βουτιά που συνεχίζεται και σήμερα και την έχει ρίξει στα 33.600 δολάρια.