MSCI: Εκτός του βασικού δείκτη Εθνική, Alpha, Eurobank και Τιτάν

MSCI: Εκτός του βασικού δείκτη Εθνική, Alpha, Eurobank και Τιτάν

Κατά 50% μειώθηκαν οι ελληνικές μετοχές που συμμετείχαν στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley Capital International (MSCI), δηλαδή στον MSCI Global Standard, καθώς αφαιρέθηκαν από αυτόν οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τιτάν, οι οποίες εντάσσονται πλέον στον δείκτη MSCI Small Cap.

Θυμίζουμε ότι έως σήμερα στον εν λόγω δείκτη συμμετείχαν οκτώ μετοχές του εθ ατη λληνικού χρηματιστηρίου, καθώς πλην των ανωτέρω, το παρόν δίνουν και οι OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil, οι οποίες και παραμένουν στον MSCI Global Standard. Έτσι λοιπόν, στον MSCI Global Standard δεν συμμετέχει καμιά ελληνική τράπεζα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η μεγάλη πτώση όμως των τραπεζικών μετοχών όλους τους τελευταίους μήνες με αφορμή και την κρίση του κορονοϊού, άλλαξε τα δεδομένα με αποτέλεσμα ο οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρηση να μην τις συμπεριλάβει στη μεγάλη κατηγορία.

Οι αλλαγές θα γίνουν την Παρασκευή 29 Μαΐου όπου αναμένεται να γίνει και το μεγάλο rebalancing με σημαντικές εκροές και αναδιαρθρώσεις θέσεων, ενώ θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Μένει να δούμε κατά πόσο είχαν προεξοφληθεί από την αγορά αυτές οι αλλαγές δεδομένου ότι κάποιες εξ αυτών είχαν διαρρεύσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Alpha Bank στις εφτά έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου υποχωρεί κατά 11,27% έχοντας μόνο ένα θετικό κλείσιμο, η Eurobank υποχωρεί 9,32% το ίδιο διάστημα, η Εθνική -8%, ενώ ο Τιτάνας χάνει 8,08%.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη MSCI Global Standard ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκια που κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell. Από την άλλη πλευρά, το σοκ με την εμφάνιση του κορονοϊού από το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου και την επιβολή του lockdown έχει ήδη φέρει σημαντικές αποχωρήσεις χαρτοφυλακίων, οπότε μένει να δούμε τι κινήσεις υπάρχουν ακόμη.