Μπροστά στο στοίχημα των 900 μονάδων πλέον το Χρηματιστήριο

Μπροστά στο στοίχημα των 900 μονάδων πλέον το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τελευταία συνεδρίαση πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής σήμερα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται στο κατώφλι των 900 μονάδων μετά από 4,5 χρόνια, συγκεντρώνοντας δυνάμεις και τακτοποιώντας τεχνικές εκκρεμότητες, για την υπέρβαση και αυτού του ορίου.

Η αγορά ήδη έχει κάνει σημαντική υπέρβαση όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς μετά το «πάρτι» του πρώτου εξαμήνου, ανοδικά κλείνει (κοντά στο +3,50%) και η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, πάντα με φόντο τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει εφτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις – άρα ο Ιούλιος έχει μόνο ανοδικά κλεισίματα – έχοντας ήδη φτάσει σε υψηλά 4,5 ετών, κλείνοντας – με μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού - τον πτωτικό κύκλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Το διακύβευμα στις εκλογές της Κυριακής είναι το αν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία από την πλευρά της Ν.Δ., κάτι που ασφαλώς θα «έλυνε» σημαντικά τα χέρια του νέου πρωθυπουργού στην προσπάθεια για «τρέξιμο» των μεταρρυθμίσεων. Τα έως τώρα στοιχεία και συμφραζόμενα, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην αγορά είναι διάχυτη η πίστη και η προεξόφληση πως μετά τις εκλογές θα ξεμπλοκάρουν πολλά επενδυτικά projects που λιμνάζουν επί χρόνια, ενώ γενικώς θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις.

Τράπεζες, κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι υποδομών, κατασκευών, ενέργειας αλλά και εταιρείες διαφόρων κλάδων μικρότερης εμβέλειας, εδώ και καιρό «χτίζουν» στην προοπτική της πολιτικής αλλαγής, που μπορεί να ξεμπλοκάρει την οικονομία, να ελκύσει επενδύσεις και να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις.

Πάντως, σήμερα οι αγοραστές είναι συγκρατημένοι και έχοντας… κάβα τα σημαντικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου αλλά και αυτής της εβδομάδας, προτιμούν τη συντήρηση και τη συγκέντρωση δυνάμεων, μπροστά στο στοίχημα των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 891 μονάδες με οριακή πτώση 0,13%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Εικόνα σταθεροποίησης χωρίς ακρότητες καταγράφεται στις τράπεζες, όπου ξεχωρίζει θετικά η Πειραιώς με άνοδο 1,25%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα είναι μεικτή. Ξεχωρίζουν – και σήμερα - με άνοδο άνω του 2% οι ΔΕΗ και Lamda Development, με φόντο την προεξόφληση άμεσων εξελίξεων μετά τις εκλογές, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Jumbo (νέα ιστορικά υψηλά), Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Εθνική, Aegean Airlines κ.α.

Σε ήπια αρνητική τροχιά είναι τίτλοι όπως Coca Cola HBC, OTE, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Eurobank, Cenergy Holdings, Fourlis και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών κινείται ανοδικά, ενώ κέρδη άνω του 3% έχει η Πλαστικά Θράκης, άνω του 2% ενισχύεται η Κέκροπας και η Attica Bank, ενώ πλέον του 1% κερδίζουν οι AVAX, Intrakat, Παπουτσάνης και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Ελτράκ, Ιντερτέκ, Ίντεργουντ, Κυριακούλης, Byte Computer και Αττικές Εκδόσεις, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Audiovisual, Μουζάκης, Ιατρικό Αθηνών, Έλαστρον, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Αλουμύλ, Έλτον, Intercontinental και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.