Μπορεί το πολύτιμο μέταλλο να λάμψει ξανά;

Μπορεί το πολύτιμο μέταλλο να λάμψει ξανά;

Ο δείκτης δολαρίου έχει πέσει στο χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018, χάρη στο συνεχιζόμενο ράλι για το ευρώ. Εάν το δολάριο συνεχίζει να πέφτει, αυτό θα αποτρέψει την περαιτέρω πτώση της τιμής του χρυσού. Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν σταματήσει να αυξάνονται καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ δύσκολος, παρά την αισιοδοξία γύρω από τα εμβόλια.

Η πτώση των αποδόσεων ή η αύξηση των τιμών των ομολόγων είναι συνήθως ένα καλό σημάδι για το χρυσό και το ασήμι, καθώς ενισχύει την ελκυστικότητα των μη τοκοφόρων εμπορευμάτων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν από την πανδημία, ο χρυσός ήταν ήδη σε ανοδική τάση. Αυτή η ανοδική τάση επιταχύνθηκε με το COVID να προκαλεί παγκόσμιο lockdown και τους επενδυτές να αναζητούν επενδυτικά καταφύγια.

Από τεχνικής άποψης, αξίζει να παρακολουθούμε προσεκτικά την κίνηση της τιμής του χρυσού, καθώς έχει φτάσει σε επίπεδα όπου θα μπορούσε ενδεχομένως θεωρηθούν κατώτατα. Παρόλο που η πρόσφατη πίεση πωλητών φαίνεται σημαντική, το γεγονός είναι ότι το μέταλλο δεν έχει υποχωρήσει ακόμη στο πρώτο επίπεδο υποχώρησης κατά Fibonacci, στο 38,2% από το ξεκίνημα του ράλι το 2018. Επομένως, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση παραμένει ανέπαφη, ακόμη και αν η βραχυπρόθεσμη εικόνα φαίνεται ζοφερή.

Ο χρυσός έχει πλέον φθάσει σε «υπέρ πουλημένα» επίπεδα με τα δείκτη RSI να είναι κάτω από το 30. Με το χρυσό να βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, το RSI σε αυτά τα επίπεδα πιθανότατα θα αποθαρρύνει ορισμένους κερδοσκόπους να μην είναι πολύ επιθετικοί στις τοποθετήσεις τους. Η τελευταία φορά που ο RSI ήταν στα ίδια επίπεδα ήταν το Μάρτιο, λίγο πριν ξεκινήσει την κίνηση που έφτασε την τιμή μέχρι το 2075 δολάρια.

Έτσι, εάν η ιστορικότητα της πορείας της τιμής είναι κάτι που μπορούμε να αξιολογήσουμε, τότε ο χρυσός μπορεί να σχηματίσει ένα άλλο σημαντικό χαμηλό γύρω στα τρέχοντα επίπεδα. Για επιβεβαίωση, προσέχουμε για κίνηση πάνω από το όριο των 1800 $ που μπορεί να προκαλέσει πιθανό νέο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αλλά έως ότου αποδειχθεί μια τέτοια επιβεβαίωση, αξίζει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιταχυνθεί η πτωτική κίνηση, με περισσότερους αγοραστές κλείνουν τις θέσεις τους.

Αρκάδιος Ράπος 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.