7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Μπήκαν οι βάσεις για νέο μεγάλο ράλι στο Χρηματιστήριο

Μπήκαν οι βάσεις για νέο μεγάλο ράλι στο Χρηματιστήριο

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε ήταν μάλλον μια θετική έκπληξη για τους εμπλεκόμενους της αγοράς, καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια ομάδα των δεικτοβαρών μετοχών που έχει στη σύνθεση του.

Παρόλα αυτά η αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων. Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων τουλάχιστον προς ώρας.

Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει τροφή για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές ιδέες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων λιανικής.

Τα κρούσματα και οι απώλειες της πανδημίας έχουν μειωθεί αισθητά κυρίως λόγω των εμβολιασμών, με νέες άρσεις περιοριστικών μέτρων δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη τουριστική σεζόν η οποία θα έχει οικονομικό όφελος και διάχυση στην κατανάλωση και στην κυκλοφορία του χρήματος. Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν απλά ένα θετικό μίγμα νέων που αποτυπώνεται στο ταμπλό αλλά βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Διαγραμματικά το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα.

Η εκτόνωση από τη συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση: Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία παρά μόνο ψυχολογική αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.

Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει σε συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά στο να «χωνευτούν» ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών με τη συνδρομή περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων.

Οι καταλύτες της επόμενης εβδομάδας

Αναμφίβολα το γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank την Tρίτη 15 Ιουνίου που θα αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ. Για τη λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα η τακτική γενική συνέλευση της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Φουρλής.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη. Οι νέες μετοχές της Aegean Air θα από την ΑΜΚ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE-25 θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx. Στον FTSE-Med οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%).

Σε ό,τι αφορά τον Eurostoxx, η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει τη θέση του Φουρλή στον FTSE-25. Την ίδια ημέρα (18/6) κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές και δείκτες.

Στις ΗΠΑ, ξεκινούν οι δημοσιεύσεις για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου με τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στις 15 Ιουνίου (Oracle) και 17 Ιουνίου (Adobe). Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς τα κέρδη των εταιρειών του S&P-500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 59,4% σε σχέση με το περυσινό - ιδιαίτερα αδύναμο λόγω πανδημίας - δεύτερο τρίμηνο.

Επισημαίνεται τέλος ότι στις 17 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 30,5 δις ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 4 δις ευρώ εντός του καλοκαιριού.

Tο Εβδομαδιαίο Δελτίο επιστρέφει στις 25 Ιουνίου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.