Μουδιασμένη εικόνα ξανά στο Χ.Α. παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Μουδιασμένη εικόνα ξανά στο Χ.Α. παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μουδιασμένη παραμένει η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και σήμερα, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης χθες στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι τα προβλήματα παραμένουν στο ακέραιο σε οικονομία, επιχειρήσεις και επενδυτικό κλίμα.

Μολονότι στα ομόλογα υπάρχει αποφόρτιση με το 10ετές να έχει πέσει σε χαμηλά ενός και πλέον μήνα, εκμεταλλευόμενο και το momentum αγοράς ομολόγων σ' όλη την Ευρώπη, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη των 620-625 μονάδων.

Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, η ελληνική αγορά έχει μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις. Μέσα σ'' ένα περιβάλλον ανασφάλειας, φθοράς και... τοξικότητας, η αγορά παρουσιάζει μουδιασμένο προφίλ, καθώς κανένα χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε ενεργητικού τύπου πρωτοβουλίες και αύξηση ρίσκου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις απώλειες 23,56% το 2018, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019, έκανε μια προσπάθεια μικρής ανασύνταξης. Όμως, οι πολιτικές εξελίξεις αφήνουν – ξανά – βαριά σκιά πάνω από την αγορά, φέρνοντας ένα νοσηρό και ανασφαλές κλίμα για επενδύσεις.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι η αδυναμία (ουσιαστικής και αξιόλογης) αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών, παρ' ότι προέρχονται από 5ήμερη πτώση – ξεπούλημα, όπου ο κλαδικός δείκτης έχασε περί το 14,50%, ενώ σε επιμέρους μετοχές, οι απώλειες ξεπερνούν το 17%!

Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά χθες, με τη δεύτερη να πέφτει στην 8η θέση των κεφαλαιοποιήσεων! Είναι η πρώτη φορά στα νεότερα χρονικά του Χ.Α. που δεν υπάρχει καμιά τραπεζική μετοχή στις πρώτες εφτά θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων. Συνολικά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ύστερα από το χθεσινό κλείσιμο, είχαν κεφαλαιοποίηση μόλις 3,89 δισ. ευρώ!

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 623 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε απαξιωμένο τέμπο, μόλις στα 9 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ρυθμό και αν δεν υπάρξουν σοβαρά πακέτα, ζήτημα είναι αν θα φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος της συνεδρίασης.

Στις τράπεζες, η Εθνική κάνει μια μικρή προσπάθεια αντίδρασης με άνοδο 1,20%, στο +0,40% η Alpha Bank, ενώ αρνητικά κινούνται οι Πειραιώς και Eurobank. Στο χώρο των blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. στις 620 μονάδες δίνουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia Properties, Aegean Airlines, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Ελάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Fourlis και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχωρούν οι Coca Cola HBC, OTE, Τιτάν, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Lamda Development και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap οι όγκοι και οι τζίροι δεν είναι αντιπροσωπευτικοί και πολλά μπορούν να αλλάξουν στη συνέχεια. Ανοδικά κινούνται οι Intrakat, Ικτίνος, J&P Άβαξ και Πετρόπουλος, ενώ υποχωρούν οι Intracom Holdings, Cenergy Holdings, MIG, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Καράτζης, Κορδέλλου, Centric, Λανακάμ, EΥΑΘ, Κρέτα Φαρμ, Profile, Attica Συμμετοχών, ElvalHalcor και Έλαστρον. Στον αντίποδα, υποχωρούν τίτλοι όπως Μουζάκης, Κτήμα Λαζαρίδη, Αλουμύλ, Μοτοδυναμική και Reds. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 35 που υποχωρούν.