Morgan Stanley: H Ελλάδα top play στη μετά-εμβολίου ανάκαμψη- Overweight για τις μετοχές

Morgan Stanley: H Ελλάδα top play στη μετά-εμβολίου ανάκαμψη- Overweight για τις μετοχές

Σύσταση overweight στο ελληνικό χρηματιστήριο προτείνει ο επενδυτικός οίκος σε έκθεση του για τις αγορες της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ) επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι top play με βάση την οικονομική ανάκαμψη στην μετά covid εποχή.

Η Morgan Stanley θεωρεί την Ελλάδα top play με βάση την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού στη μετα-εμβολίων φάση. Ο τουρισμός αποτελεί  κλαδο-κλειδί στις εξαγωγές της περιοχής και η Ελλάδα έχει την υψηλότερη έκθεση σε τουρισμό στις χώρες αυτές, γύρω στο 20% του ΑΕΠ και περίπου 20% του συνόλου των θέσεων εργασίας, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής ΕΕΜΕΑ.

Τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό σημείωσαν πτώση 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Αν υποθέσουμε έναν ευρύ εμβολιασμό στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021 η χώρα θα δει μια από τις δυναμικότερες ανακάμψεις τύπου V στην περιοχή. Από άποψης αποτιμήσεων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά, αναφέρει η έκθεση.

Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές του οίκου είναι bullish παρόλο που ο κλάδος ενέχει από τα υψηλότερα ρίσκα και οι μετοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στο δείκτη MSCI Greece μετά την αφαίρεση τους τον περασμένο Μάιο.

Η πρόσφατη αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την μετατροπή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς πίεσε το δείκτη χαμηλότερα, ακόμα και τις πιό αμυντικές μετοχές, «αντίδραση που δεν θεωρούμε δικαιολογημένη». «Οι μη τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρουν μερισματική απόδοση περίπου 6,5%, με τις μετοχές όπως του ΟΠΑΠ, της Jumbo και του ΟΤΕ πιθανότατα να επωφελούνται από την ανάκαμψη του τουρισμού. Και πράγματι, είδαμε τις μη τραπεζικές μετοχές να προσφέρουν τις καλυτερες αποδόσεις στην κούρσα που ακολούθησε την είδηση της Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα. Θεωρούμε οτι αυτό προμηνύει θετικές εξελίξεις στη φάση κυκλικής ανάκαμψης που αναμένουμε», σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 βλέπουμε την Ελλάδα ως την πλέον ωφελημένη οικονομία στην περιοχή ΕΕΜΕΑ από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζουμε οτι ο μοχλός αυτός πιθανότατα θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το δεύτερο εξάμηνο, καθώς θα αρχίζει και η τουριστική ανάκαμψη περίοδος, καθιστώντας την Ελλάδα περισσότερο από ένα απλό trade τακτικής με βάση τον τουρισμό».