Moody's: Σημαντική υποβάθμιση εκτιμήσεων για το αργό

Moody's: Σημαντική υποβάθμιση εκτιμήσεων για το αργό

Σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του πετρελαίου προχώρησε η Moody's, εν μέσω της απειλής του παρατεταμμένου πλεονάσματος προσφοράς.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, σε έκθεσή του, «μείωσε σημαντικά» τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου Brent και του West Texas Intermediate, καθώς τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα της παραγωγής από τους παραγωγούς πετρελαίου ανά τον κόσμο έχουν «ξεπεράσει σημαντικά» την ανάπτυξης της κατανάλωσης πετρελαίου.

Για το brent, η Moody's προβλέπει πλέον πως η τιμή του το 2016 θα διαμορφωθεί στα 43 δολάρια το βαρέλι, από 53 δολάρια που εκτιμούσε, ενώ για το West Texas Intermediate (WTI) περιμένει να διαμορφωθεί στα 40 δολάρια από τα 48 δολάρια προηγουμένως.

Επίσης, για το 2017 και 2018 ο οίκος αξιολόγησης αναμένει τόσο το brent όσο και το WTI να ενισχυθούν κατά 5 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, το αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 0,62% στα 36,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 1,44% στα 38,71 δολάρια.

Το πλεόνασμα του πετρελαίου μπορεί μόνο να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τη Moody's, καθώς σύντομα αναμένεται και η άρση των κυρώσεων κατά του μέλους του OPEC, το Ιράν, το οποίο είναι πρόθυμο να θέσει τη βιομηχανία του σε πλήρη λειτουργία.

«Η άρση των κυρώσεων του Ιράν μπορεί να προσθέσει σημαντική ποσότητα πετρελαίου στην αγορά το 2016, αντισταθμίζοντας ή ακόμα και ξεπερνώντας τις αναμενόμενες μειώσεις της παραγωγής των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο υπερπαροχής που θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω», σημειώνει η Moody's.