Μοιρασμένο ταμπλό και ισορροπία στις 715 μονάδες στο Χ.Α.

Μοιρασμένο ταμπλό και ισορροπία στις 715 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ισορροπιών, σταθεροποίησης, συσσώρευσης αλλά και μερικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εναλλαγές στα πρόσημα αλλά και με μοιρασμένη εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό.

Η αγορά μετά από την άνοδο των προηγούμενων οκτώ εβδομάδων όπου κέρδισε 110 μονάδες ή ποσοστό 18% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο στις τράπεζες, αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης των νέων ισορροπιών.

Καταγράφεται μείωση στην αξία συναλλαγών έως και 35% ή 40% έναντι της περασμένης εβδομάδας, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις, τόσο στο χώρο των τραπεζών, όσο και στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Έτσι, σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά – διορθωτικά, με τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί άνω του 1%, μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων ημερών, το Χ.Α. το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 710 – 715 μονάδων.

Η ελληνική αγορά είχε πάρει – όλο το τελευταίο δίμηνο - ισχυρή ώθηση από τις κυοφορούμενες αλλαγές στον περιβόητο νόμο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», οπότε πλέον τηρεί στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, μετά και τις διαρροές περί μονομερούς νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 715,47 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό ημέρας στις 718,50 μονάδες και χαμηλό στις 710,00 μονάδες. Με λίγα λόγια, η αγορά σήμερα έπαιξε... κατενάτσιο, κρατώντας έστω και οριακά τη ζώνη των 700 – 710 μονάδων που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ψυχολογία των συνδαιτυμόνων.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 44,51 εκατ. ευρώ, με τα 4,14 εκατ. ευρώ (το 10% του συνόλου) να είναι πακέτα σε Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.863,98 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.129,05 μονάδες με πτώση 0,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 561,25 μονάδες με επίσης οριακή πτώση 0,14%.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, με την Πειραιώς να πιέζεται για δεύτερη συνεχή ημέρα καθώς μετά το -6,07% χθες, υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 4,94% σήμερα, ενώ η Εθνική έχασε 2,08%. Αντιθέτως, αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank, ενώ η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,81%.

Στον ευρύτερο FTSE 25 η μόνη μετοχή που υποχώρησε άνω του 1% ήταν η Coca Cola HBC που έχασε 1,33%. Στον αντίποδα, η Μυτιληναίος είχε κέρδη 2,70%, η Grivalia Properties +2,65%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Fourlis.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο με κύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμένους όγκους και τζίρους. Θετικά έκλεισαν οι MLS, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Κλουκίνας Λάππας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και MIG, ενώ υποχώρησαν οι Attica Bank, Cenergy Holdings, Νηρέας, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροπας και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη κατέγραψαν μετοχές όπως Μουζάκης, F.G. Europe, Lavipharm, Frigoglass, ΕΚΤΕΡ, Briq Properties, Καράτζης, Medicon, Παπουτσάνης και Quality & Reliability. Στον αντίποδα, υποχώρησαν τίτλοι όπως Forthnet, Επίλεκτος, Μπήτρος, Κλωστ. Ναυπάκτου, Inform Λύκος, Audiovisual, Μοτοδυναμική, ΣΙΔΜΑ, Αλουμύλ και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας, με 53 ανοδικές και 50 πτωτικές μετοχές.