Μίνι ράλι τραπεζών έως 5,20% ώθησε υψηλότερα το Χ.Α.

Μίνι ράλι τραπεζών έως 5,20% ώθησε υψηλότερα το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με θετικούς οιωνούς έκλεισε τελικώς η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες το τελευταίο τρίωρο, άλλαξε την εικόνα της αγοράς, ενώ «τσίμπησε» και ο τζίρος που μετά από ημέρες πλησίασε τα 50 εκατ. ευρώ, με το 23% αυτού όμως να προέρχεται από πακέτα, κυρίως στον ΟΠΑΠ.

Σ'' ένα ήπια υποστηρικτικό διεθνές κλίμα, το Χ.Α. βρήκε άμυνες και αναχώματα στη ζώνη των 755 -760 μονάδων και στο τέλος κινήθηκε προς τη ζώνη των 770 μονάδων, κυρίως λόγω παύσης πωλητών.

Διεθνώς, στις περισσότερες αγορές οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, κάτι που καθρεφτίστηκε στους περιορισμένους όγκους και τζίρους στα περισσότερα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές αποφεύγουν τα ρίσκα και τις μεγάλες πρωτοβουλίες σ'' αυτή τη φάση, περιμένοντας τις αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα το βράδυ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα το Χ.Α. το πρώτο πεντάωρο της συνεδρίασης έδωσε «μάχη» ώστε να κρατηθεί η κρίσιμη – τεχνικά – περιοχή των 757 μονάδων, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 756,90 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι το τεχνικό όριο των 757 μονάδων σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, είναι εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή, καθώς ορίζει το βραχυχρόνιο momentum. Αν χαθεί αυτό το όριο, τότε εύκολα θα ανοίξει ο δρόμος για την «επιστροφή» του Γ.Δ. στις 735 μονάδες που βρέθηκε και πρόσφατα, που είναι και χαμηλά εξαμήνου για το Χ.Α.

Τελικά, με στηρίξεις πρωτίστως από τις τράπεζες που έκανα ένα μίνι ράλι αλλά και από την αλλαγή του σκηνικού στην πλειονότητα των blue chips, το κλείσιμο της συνεδρίασης αφήνει καλές παρακαταθήκες και για την αυριανή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 769,68 μονάδες με άνοδο 0,95%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 772,52 μονάδες λίγο μετά τις 16:07 μ.μ. Η αξία συναλλαγών ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων και έφτασε στα 48,98 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, εκ των οποίων τα 10 στον ΟΠΑΠ που το διήμερο παρουσιάζει κινητικότητα.

Σ'' ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.027,46 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.232,84 μονάδες με άνοδο 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 881,80 μονάδες με άνοδο 3,51%. Ο τραπεζικός δείκτης προέρχονταν από 5ήμερο σερί πτώσης, έχοντας απώλειες άνω του 6%.

Οι τράπεζες έκαναν ένα μίνι ράλι με την Πειραιώς να κερδίζει 5,19%, την Εθνική +4,85%, την Eurobank +4,12%, την Alpha Bank +1,91% και την Τράπεζα Ελλάδος +3,20%. Αντιθέτως, με απώλειες 1,56% έκλεισε η Attica Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips που αρχικά η πλειονότητα κινούνταν πτωτικά, στην πορεία της συνεδρίασης βελτιώθηκε μερικώς η εικόνα, χωρίς όμως κάτι εξαιρετικό, καθώς κυριάρχησαν οι τράπεζες. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Σαράντης και Lamda Development, ενώ υποχώρησαν οι Fourlis (-2,76%), ΕΥΔΑΠ (-1,38%) και οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Grivavlia Properties, ΟΛΠ, EXAE και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap υπήρξε μεικτή εικόνα, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ εξαιρετικά μικροί ήταν οι όγκοι και οι τζίροι. Απώλειες άνω του 4% είχαν οι Πλαστικά Θράκης και ΚΛΜ και άνω του 1% η J&P Άβαξ, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι Intralot +3,47%, MIG +2,48% και Intracom Holdings +1,43%.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα και κέρδη παρατηρήθηκαν σε τίτλους όπως Προοδευτική, Ευρωσύμβουλοι, Ιατρικό Αθηνών, Profile, Centric, Τεχνική Ολυμπιακή και Έλαστρον. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως CPI, Forthnet, Quality & Reliability, Βιοκαρπέτ, ΑΝΕΚ, Κανάκης, Πλαστικά Κρήτης, Attica Συμμετοχών, Σελόντα και Lavipharm.

Στο σύνολο της αγοράς 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.