Μίνι ράλι για τη Wall μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Μίνι ράλι για τη Wall μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Με κέρδη έκλεισε η σημερινή μέρα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ιστορική» καθώς η Fed μετά από εννέα χρόνια προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους επενδυτές με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στο κατά πόσο αυτή η αύξηση θα είναι σταδιακή. Σημειώνεται πως ήταν η τρίτη διαδοχική ημέρα κερδών.

Αφού έγινε γνωστό ότι Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) αποφάσισε ομόφωνα να διαμορφώσει το εύρος του αμερικανικού επιτοκίου μεταξύ 0,25%-0,5%, από 0%-0,25% οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν αρχικά μια μικρή ώθηση, κέρδη ωστόσο που σύντομα περιορίστηκαν, με δεδομένο ότι η κίνηση της Fed είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Ωστόσο, μόλις έγινε σαφές από την επικεφαλής της Fed κ. Yellen ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα είναι διασταλτική, οι δείκτες οδηγήθηκαν σε ράλι.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 224 μονάδες (+1,28%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.749 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 76 μονάδων (+1,52%) κλείνοντας στις 5.071 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 30 μονάδες (+1,61%) και έκλεισε στις 2.076 μονάδες.

Για τον S&P ο οποίος έκλεισε σε θετικό έδαφος για το έτος τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της κοινής ωφέλειας με 2,57% ακολουθούμενος από αυτόν των τηλεπικοινωνιών με κέρδη 2,04%. Ο Dow Jones παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για το 2015. Για το βιομηχανικό δείκτη τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Goldman Sachs (2,31%). Ο κλάδος της ενέργειας ήταν ο μόνος που υστέρησε την ώρα που το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία.

Στα μάκρο της ημέρας , ο μεταποιητικός δείκτης PMI  για το Δεκέμβριο όπως καταγράφεται από την εταιρεία Markit έπεσε στο 51,3 που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 χρόνια.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια εδώ και τρεισήμισι περίπου έτη καθώς σημειώθηκε μεγάλη πτώση παραγωγής στις βιομηχανίες κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα εταιρικά νέα η μετοχή της Walt Disney κέρδισε 1,45% καθώς η διάσημη ταινία Star Wars που έκανε πρεμιέρα φαίνεται να «αποζημιώνει» τους εκατομμύρια φίλους της και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Η μετοχή της Global Payments Inc. έκανε βουτιά 8,02% μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες πως θα εξαγοράσει την Heartland Payment Systems Inc. Η μετοχή της δεύτερης έκανε άλμα 11,60%.