Μίνι διόρθωση στο Χ.Α. μετά το ανοδικό σερί

Μίνι διόρθωση στο Χ.Α. μετά το ανοδικό σερί

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πτώση – διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με αθόρυβες και χωρίς εντυπωσιακές συνεδριάσεις, έχει συμπληρώσει αρκετά καλό θετικό σερί, βελτιώνοντας σημαντικά την τεχνική του αποτύπωση.

Πιο αναλυτικά, το Χ.Α. έχει συμπληρώσει έξι ανοδικές στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μία πτώση μάλιστα να είναι μόλις στο -0,05% (συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας), κάτι που έφερε χθες το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο πάνω από τις 770 μονάδες μετά από 17 συνεδριάσεις.

Φυσικά, δεν πρόκειται για καμιά ουσιαστική αλλαγή σκηνικού ούτε για κανένα άξιο λόγου momentum, καθώς όλη αυτή η κίνηση έγινε σε εξαιρετικά «ρηχό» περιβάλλον, με μειωμένους όγκους και τζίρους.

Πρωτίστως αυτή η κίνηση ήρθε λόγω απόσυρσης των πωλητών, στοιχείο και αυτό κάτι δείχνει με τη σειρά του. Άλλωστε, η βελτίωση της εικόνας των ομολόγων το τελευταίο διάστημα, νομοτελειακά θα έδινε κάποια ώθηση και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. «ξεκόλλησε» από τον εγκλωβισμό του στην περιοχή των 740-745. Ζητούμενο πλέον στο Χ.Α. είναι – κατ' αρχήν – να κρατηθεί η ευρύτερη περιοχή των 770 – 775 μονάδων και σταδιακά να γίνει κίνηση υπέρβασης της ζώνης των 780-790 μονάδων, έστω και αν οι τζίροι δεν είναι υποστηρικτικοί…

Άλλωστε, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μείωση συναλλαγών και πρωτοβουλιών και στην Ευρώπη.
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 769 μονάδες με πτώση 0,56%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ. Πτωτικά κινείται η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 καθώς οι μετοχές διορθώνουν από τη χθεσινή καλή κίνηση.

Ξεχωρίζει η πτώση στη μετοχή – leader της αγοράς της Coca Cola HBC που έφτασε να υποχωρεί κοντά στο 4%, όμως έχει μαζέψει στο -2,79%, κάτι που βελτιώνει λίγο την εικόνα του Γενικού Δείκτη.

Πιέσεις άνω του 1% δέχονται επίσης τίτλοι όπως Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Σαράντης και Fourlis. Ανοδικά στο χώρο του Large Cap κινούνται μόνο οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap κύριο χαρακτηριστικό είναι οι περιορισμένοι όγκοι και τζίροι, κάτι που δεν βοηθάει να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια. Ανοδικά πάντως κινούνται οι J&P Άβαξ, Attica Bank, Υγεία, Νηρέας και Πλαίσιο, ενώ υποχωρούν οι Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Ικτίνος, Intralot και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Mevaco, Reds, Ιντερτέκ, ΕΚΤΕΡ, ΕλβαλΧαλκόρ, Attica Συμμετοχών και Έλτον, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Φιερατέξ, Frigoglass και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.