Μήνας αποδόσεων ο Δεκέμβριος για τα χρηματιστήρια

Μήνας αποδόσεων ο Δεκέμβριος για τα χρηματιστήρια

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ως μήνας με τις μεγαλύτερες αποδόσεις για τα περισσότερα χρηματιστήρια, είναι ο Δεκέμβριος. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποδόσεις των χρηματιστηρίων χάρη στις οποίες κατατάσσουν τον Δεκέμβριο ως τον μήνα με τις καλύτερες αποδόσεις της χρονιάς.

Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η άνοδος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι γνωστό ως Santa Claus rally.

Όπως παρατηρούμε και στα παρακάτω δύο γραφήματα (για τον Dow Jones και τον S&P 500), ο μήνας Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, από παρατηρήσεις που έγιναν στον Dow Jones από το 1896 έως και το 2014, το 76% της υπό εξεταζόμενης περιόδου (μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) ο Dow Jones κατέγραψε μέσο όρο απόδοσης 1,03%. Ενώ για τον S&P 500 από το 1928 έως και το 2014, ο συγκεκριμένος δείκτης καμία φορά για τον μήνα Δεκέμβριο δεν κατέγραψε απώλειες.

Προφανώς και απομένει να δούμε εάν και τον μήνα που διανύουμε οι συγκεκριμένοι δείκτες θα επιβεβαιώσουν ή όχι το φαινόμενο «Santa Claus». Το έναυσμα θα δώσει -ή όχι- η απόφαση της FED την επόμενη εβδομάδα (15-16 Δεκεμβρίου), όπου η απόφαση της σχετικά με την αύξηση ή όχι των επιτοκίων της θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τόσο την Wall Street όσο και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Γενικά μπορούμε να πούμε πως η αύξηση επιτοκίων από την FED έχει προεξοφληθεί κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όταν μέλη της FED έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Ουσιαστικά η όποια απόφαση της FED την επόμενη εβδομάδα πιο πιθανό είναι να αφήσει τις αγορές αδιάφορες (σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου), παρά να τις οδηγήσει τέλη του έτους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κι αυτό γιατί στο τέλος της χρονιάς παίζονται οι αποδόσεις των επενδυτών και των funds, καθώς και τα bonus των επαγγελματιών. Κανείς από όλους αυτούς δεν θα ήθελε να πάει κάτι στραβά τις τελευταίες μέρες του έτους. Τώρα το τι μέλλει γενέσθαι, ίδωμεν!

Πηγή γραφήματος: Hulbert Financial Digest

 

 

Πηγή γραφήματος: Bloomberg