7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Μικτή η εικόνα για την ισοτιμία EUR/USD εν αναμονή της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Μικτή η εικόνα για την ισοτιμία EUR/USD εν αναμονή της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Σε ένα στενό εύρος διακύμανσης πάνω από το επίπεδο του 1,21 διαπραγματεύεται σήμερα η ισοτιμία EUR/USD, με την επενδυτική διάθεση στις αγορές να δείχνει σημάδια ισορροπίας και τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω φόβων για ενδεχόμενα επεισόδια από οπαδούς του Τραμπ.

Οι προσδοκίες από την υποψηφιότητά Γιέλεν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ είναι αυξημένες, αναμένοντας ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για διεύρυνση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η  Τζάνετ Γιέλεν υποστήριξε χτες Τρίτη την προοπτική ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων, δηλώνοντας ότι τα οφέλη από την αύξηση των δαπανών είναι μεγαλύτερα από το κόστος που συνδέεται με το υψηλότερο βάρος χρέους.

Τα σχόλια της έδωσαν στηρίγματα στις χρηματιστηριακές αγορές οδηγώντας τους δείκτες υψηλότερα και ενισχύοντας έτσι βραχυπρόθεσμα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθότι περιορίστηκε προσωρινά η διάθεση για αγορές δολαρίων ως νόμισμα - καταφύγιο.

Το ευρώ φαίνεται να επηρεάζεται και από την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ειδικά τη ώρα που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να ενισχύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται πλέον και στην αυριανή μέρα με τη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, αλλά ενδέχεται να προειδοποιήσει για την υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Χωρίς μείωση των επιτοκίων, όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει την ισοτιμία στο κοινό νόμισμα θα είναι πιθανώς ανεπιτυχής.

Από άποψη τεχνικής συμπεριφοράς του διαγράμματος της ισοτιμίας η εικόνα είναι μικτή.

Το διάγραμμα 4 ωρών δείχνει μια μείωση της συσσώρευσης σε αρνητικά κλεισίματα των τεσσάρων ωρών, ένα μοτίβο ανοδικής αντιστροφής. Το μοτίβο δείχνει ότι η διορθωτική συμπεριφορά από τα υψηλά κοντά στο 1,2350 έχει τελειώσει και οι «ταύροι» έχουν ανακτήσει τον έλεγχο.

Στο ίδιο γράφημα όμως παρατηρείται η δημιουργία πτωτικού καναλιού, στο οποίο μετά τα υψηλά του 1,2350 η ισοτιμία διορθώνει με προσωρινές κορυφές χαμηλότερες από τις προηγούμενες.

Η μικτή αυτή εικόνα αυξάνει την πιθανότητα η ισοτιμία βραχυπρόθεσμα να παραμείνει σε ένα εύρος διακύμανσης, χωρίς να λάβει μία συγκεκριμένη έντονη κατεύθυνση.

Αντιστάσεις εμφανίζονται στα επίπεδα του 1,2180 και 1,2220, ενώ αντιστοίχως σημείο στήριξης είναι το 1,2075.