Μικτή εικόνα στα μεγέθη γchr(39) τριμήνου της HSBC

Μικτή εικόνα στα μεγέθη γchr(39) τριμήνου της HSBC

Μειωμένα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, που όμως αντισταθμίστηκαν από την ταχύτερη μείωση στα λειτουργικά κόστη, ανακοίνωσε  η HSBC.

\r\n

Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης ενισχύθηκαν κατά 32% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Η τράπεζα πέτυχε καλύτερα των προβλέψεων καθαρά κέρδη, καθώς σημείωσε κέρδη 6,1 δισ. δολαρίων από τα 4,6 δισ. του περσινού αντίστοιχου τριμήνου, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 5,2 δισ. δολάρια. Πέτυχε, έτσι, ποσοστιαία αύξηση των κερδών της τάξης του 52,5%.

\r\n

Τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με πέρσι, καθώς η τράπεζα επωφελήθηκε από 1,4 δισ. δολάρια μείωσης προστίμων, διακανονισμών και αποζημιώσεων, ενώ ταυτόχρονα ο τζίρος μειώθηκε κατά 4,4% στα 15,1 δισ. δολάρια καθώς επηρεάστηκε από τη \"βουτιά\" των χρηματιστηρίων και την αργή οικονομική ανάπτυξη στην Ασία.

\r\n

Στο πλαίσιο μέτρων για μείωση του κόστους είναι και οι προβλεπόμενες απολύσεις, κάτι που ήδη από το 2011 είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, όταν αναφέρθηκε σε περικοπές 87.000 θέσεων εργασίας διεθνώς. Η HSBC επιτάχυνε την πώληση ζημιογόνων επιχειρήσεων πουλώντας τον Αύγουστο τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενώ στην Αγγλία θα περικοπούν 8.000 θέσεις εργασίας, στην Κίνα αντίθετα θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

\r\n

Η HSBC με έδρα στο Λονδίνο συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει έδρα και να φύγει από την Βρετανία, ουσιαστικά στην αρχή της νέας χρονιάς. Ως εναλλακτική επιλογή έχει αναφερθεί το Χονγκ Κονγκ, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της τράπεζας προέρχεται από την Ασία. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, \"παρά την αργή ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας και την αστάθεια στην αγορά της Ασίας\", δεν έχει υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στην ποιότητα των μεγεθών των ασιατικών δραστηριοτήτων.