Μικτές τάσεις στη Wall- Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Μικτές τάσεις στη Wall- Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Με μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκιά της αλλά και να ανακοινώσει τοποθετήσει επισήμως τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως το τέλος του 2018.

Παράλληλα, επενδυτές και αναλυτές αξιολόγησαν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται μια μέρα μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα στο 2018 ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμη δύο αντί μίας μέχρι το τέλος του έτους.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 25,89 μονάδες ή 0,25% και έκλεισε στις 25.175 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 65,35 μονάδες ή 0,85% και ολοκλήρωσε στις 7.761 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6,86 μονάδες ή 0,25% και έκλεισε στις 2.782 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο Nasdaq έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μέχρι το τέλος του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αγορές θα διατηρηθούν στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως και τον Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ το μήνα, μέχρι να μηδενιστούν στο τέλος του έτους. Επιπλέον, η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο κριθεί αναγκαίο για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο επιθυμητό επίπεδο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στις 218.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 225.000 αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, κατά 0,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 502 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Νοέμβριο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της 21st Century Fox κέρδισε 2,11% μετά την είδηση πως η Comcast έκανε προσφορά στην εταιρεία για εξαγορά προγραμμάτων της έναντι 65 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Adobe Systems κέρδισε 0,77% με την εταιρεία να ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.