Προς υψηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Προς υψηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί από την έναρξη της συνεδρίασης για την πλειοψηφία των αποδόσεων των κρατικών τίτλων των χωρών της ευρωζώνης, όπου η  στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα της διαπραγμάτευσης της δεύτερης αξιολόγησης, μεταθέτει τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για το Eurogroup του επόμενου ή και μεθεπόμενου μήνα.

Το δάνειο των €3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και τα αρνητικά νέα τόσο από τον τομέα της οικονομίας, όσο και από αυτόν των τραπεζών, με την αύξηση του ποσού κατά €300 δισ. από τον ELA, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του διετούς και δεκαετούς ομολόγου να παραμένουν πάνω από το 8% και 7% αντίστοιχα, αποτρέποντας στην ουσία οποιονδήποτε ξένο επενδυτή θελήσει να επενδύσει στην χώρα.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπου το σύνολο των σειρών κατέγραψε άνοδο, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας η απόδοση του διετούς ομολόγου, καθώς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε κάτω και από το 8%, πραγματοποιώντας υψηλό στο 8,262%, και χαμηλό στο 7,907%, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

 

Κοντά στα υψηλά ημέρας διατηρήθηκε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, σημειώνοντας μικρότερες διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφοντας υψηλό στο 7,272% και  χαμηλό στο 7,187%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.