Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές στον απόηχο της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές στον απόηχο της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη επανήλθε στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ των κρατών της ζώνης του ευρώ να αυξάνεται κατά 12,7% κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε μικρά κέρδη 0,18% και διαμορφώθηκε στις 342,36 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να σημειώνει άνοδο 1,9%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,36% κλείνοντας στις 11.556 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.594 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,54%.

Οριακές απώλειες 0,08% κατέγραψε από την πλευρά του ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 που έκλεισε στις 5.577 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 17.943 μονάδες, με κέρδη 0,4%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 6.452 μονάδες, με κέρδη 0,62%.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με εκρηκτικό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά τη βουτιά ρεκόρ που είχε επιφέρει το «κλείσιμο» των οικονομιών για να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat στις προκαρκτικές της εκτιμήσεις, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ των χωρών της κοινής ισοτιμίας του ευρώ μεγεθύνθηκε κατά 12,7% και κατά 12,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τις μεγαλύτη αύξηση που έχει καταγραφεί από από τότε που τηρούνται τα σχετικά στοιχεία, δηλαδή το 1995.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 11,8% στην ευρωζώνη και κατά 11,4% στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παραμένει μειωμένο κατά 4,3% στην ευρωζώνη και κατά 3,9% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τρίτου τριμήνου, η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε στη Γαλλία που είδε το ΑΕΠ της να ενισχύεται κατά 18,2%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ανάπτυξη 16,7%, και η Ιταλία με 16,1%.

Αντίθετη, η χαμηλότερη ανάκαμψη καταγράφηκε στη Λιθουανία που είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά μόλις 3,7% και ακολουθούν η Τσεχία με 6,2% και η Λετονία με 6,6%.

Με ρυθμό ρεκόρ 8,2% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το γ' τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% το τρίτο τρίμηνο καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το άλμα στο ΑΕΠ της χώρας από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και ισχυρότερο από την αύξηση κατά 7,3% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.