Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το δυνατό ξεκίνημα

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το δυνατό ξεκίνημα

Έχασαν τη δυναμική τους και διαπραγματεύονται πλέον με μικτά πρόσημα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, έχοντας τα διαγράψει τα κέρδη από τη σημαντική αντίδραση που έβγαλαν στον απόηχο της ανακοίνωσης προγράμματος «μαμούθ» 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ απέναντι στον κορονοϊό.

Ειδικότερα, με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε πανικό και τους αναλυτές να ασκούν κριτική για δυσανάλογα ήπια μέτρα που δεν θα έχουν αποτέλεσμα, η ΕΚΤ μετά από έκτακτη συσκεψή της ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ένα πρόσθετο πακέτο αγοράς κρατικών και ιδιωτικών τίτλων, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, οι δείκτες των αγορών της Γηραιάς ηπείρου είχαν βρεθεί να ενισχύονται έως και άνω του 4%, ωστόσο στη συνέχεια των συναλλαγών άρχισαν να διαγράφουν τα κέρδη με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να έχει περάσει πλέον σε αρνητικό πρόσημο και να υποχωρεί κατά 0,5% στις 278 μονάδες.

Παρομοίως, σε αρνητικό έδαφος έστω και με οριακές απώλειες πέρασε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 που είχε βρεθεί να ενισχύεται έως και κατά 2%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, μέρος της δυναμικής του διατηρεί ακόμα ο FTSE MIB στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού Covid-19, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,8% στις 15.541 μονάδες.

Με κέρδη 0,7% διαπραγματεύεται και ο ισπανικός ΙΒΕΧ που κινείται στις 6.314 μονάδες, οριακά σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,1% στις 3.757 βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40, ενώ σε Γερμανία και Βρετανία έχουν επιστρέψει οι πωλητές, με τον DAX να χάνει 0,3% στις 8.417 μονάδες και τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1% στις 5.027 μονάδες αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ έδεθξε να έχει μεγαλύτερη επίδραση έχει στα κρατικά ομόλογα που εμφανίζαν το πρωί σημαντική πτώση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί στο -0,337% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,632%.

Περαιτέρω ώθηση στις αγορές είχε δώσει η επιχείρηση ανάκαμψης που πραγματοποιούν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες χτες κατρακύλησαν σε χαμηλά είκοσι ετών, με το συμβόλαιο του αργού WTI να κερδίζει έως 11,9%,

Νωρίτερα, με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές καθώς δεν έχουν υποχωρήσει οι ανησυχίες των επενδυτών για τις συνέπειες που ήδη έχει προκαλέσει στο πέρασμά της η επιδημία του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.