Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων, ΗΠΑ και Κίνας και συγκεκριμένα οι νέοι δασμοί ύψους $16 δισ. σε κινεζικά προϊόντα που επέβαλε η Ουάσινγκτον αλλά και η απάντηση του Πεκίνου.

Το Πεκίνο «εναντιώνεται σθεναρά» στους νέους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον, σημειώνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, στην οποία πάντως δεν διευκρινίζεται ποια προϊόντα αμερικανικής προέλευσης θα στοχοθετήσουν οι δασμούς που θα επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση σε αντίποινα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πλήττει από σήμερα με μια νέα ομοβροντία επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ, εντός των ορίων των τιμωρητικών μέτρων που επιβάλλει στο Πεκίνο για να το τιμωρήσει για αυτές που θεωρεί δόλιες εμπορικές πρακτικές από μέρους του.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά.

Στα ταμπλό, μικρά κέρδη καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,08% στις 7.579 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται ο DAX της Γερμανίας με κέρδη 0,08% στις 12.395 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, σε θετικό κλίμα βρίσκεται και ο CAC 40 που κερδίζει κατά 0,21% στις 5.431 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,06% στις 20.689 μονάδες. Ο IBEX 35 στην Ισπανία κερδίζει 0,22% στις 9.600 μονάδες.

Τέλος, απώλειες καταγράφει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,06% στις 5.511 μονάδες.