Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις της πανδημίας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις της πανδημίας

Με διαφορετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η τόνωση που έδωσε στην επενδυτική ψυχολογία η επανέναρξη των δοκιμών του εμβολίου της Astrazeneca αντισταθμίστηκε τις πιέσεις που δέχτηκε ο τομές της Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 368,51 μονάδες με μικρή άνοδο 0,15%. Στους επιμέρους κλάδους του, θετική απόδοση παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία με τα ταξίδια/αναψυχή να ενισχύονται κατά 2%, ωστόσο οι εταιρείες του πετρελαίου/φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,2%

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 13,193 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,1% στις 6.026 μονάδες, ωστόσο ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,35% και ολοκλήρωσε στις 5.051 μονάδες. 

Μικτά πρόσημα παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε μικρές απώλειες 0,14% στις 19.793 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,11% στις 6.951 μονάδες.

Στην βασική εξέλιξη των τελευταίων ημερών που σχετίζεται με την πανδημία, η οποία ορίζει πλέον τον ρυθμό των αγορών, το Σάββατο το «πράσινο φως» έλαβε εκ νέου το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της φαρμακευτικής AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ύστερα από παύση μερικών ημερών λόγω ασθένειας που είχε παρουσιαστεί σε συμμετέχοντα.

Σύμφωνα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αρμόδια ιατρική επιτροπή που αξιολογεί την ασφάλεια του ανάπτυξη εμβολίου ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αρχίσουν ξανά. «Η ανεξάρτητη επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά και κατόπιν των συστάσεων τόσο της επιτροπής όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) οι δοκιμές θα ξεκινήσουν εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ωστόσο,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η Ευρώπη θα βιώσει αύξηση των ημερήσιων θανάτων που οφείλονται στον Covid-19 τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα δούμε μεγαλύτερη θνησιμότητα», είπε ο Κλούγκε, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος καταγράφει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, παρόλο που ο αριθμός των θανάτων έχει παραμείνει σχετικά σταθερός. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας, ωστόσο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.