Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο

Σχεδόν αμετάβλητος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου ενδοσυνεδριακά, στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ ότι η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 371,28 μονάδες (-0,02%), με τους επιμέρους κλάδους τους να εμφανίζουν διαφορετικά πρόσημα. Θετική πορεία είχε ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου τομέας των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος ενισχύθηκε συνολικά κατά 1%, ενώ αντίθετα οι μετοχές του κλάδου της Υγείας υποχώρησαν κατά 0,4%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 11.658 μονάδες, ο γαλλικός ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 5.351 μονάδες, ενώ αντίθετη πορεία είχε ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε στις 7.094 μονάδες με απώλειες 0,47%.

Παράλληλα, άνοδο σχεδόν 1% πραγματοποίησε ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια κλείνοντας στις 20.676 μονάδες, ενώ ήπια κέρδη 0,34% εμφάνισε ο ισπανικός IBEX 35 που ολοκλήρωσε στις 8.679 μονάδες.

Στα βασικά νέα της ημέρας, μετά την όξυνση των τελευταίων ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, ο Ντ. Τραμπ ενημέρωσε ότι το Πεκίνο ήλθε σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις, ζητώντας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον βασικό διαπραγματευτή του Πεκίνου, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε ήρεμα το πρόβλημα με διαβουλεύσεις και συνεργασία», δήλωσε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» η οποία δεν είναι καλή «ούτε για την Κίνα ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για τους λαούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Λιου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.