Κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένει η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και η ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενη επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 257 μονάδων ή 1% και διαμορφώνεται στις 25.963 μονάδες, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 3.172 μονάδες, με άνοδο 0,64%.

Προς νέο ρεκόρ μετά από τα νέα ιστορικά υψηλά της Πέμπτης οδεύει τέλος, ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 10.567 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,19%.

Στο ταμπλό, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών αλλά και του τραπεζικοί τομέα. Αναλυτικότερα, άνοδο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα σημειώνουν οι μετοχές των JPMorgan Chase και Citigroup, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι μετοχές των Delta Air Lines, United και American.

Τέλος, ισχυρά κέρδη της τάξης του 6% σημειώνει η μετοχή της BioNTech, μετά την αισιοδοξία του CEO της εταιρείας, πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό ενδεχομένως να είναι διαθέσιμο στην αγορά ακόμα και πριν τα τέλη του 2020.

Το κλίμα στην αγορά, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτικό, μετά το νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ ούτε η είδηση πως η ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θανάτου σε βαριά ασθενείς με κορονοϊό -όπως ανακοινώθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Gilead- στάθηκε ικανή να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που παράγει την ρεμδεσιβίρη ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα συμπληρωτικά δεδομένα από μια έρευνα σε τελικά στάδια έδειξαν πως το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη βελτιώνει σημαντικά την ανάρρωση και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από την Covid-19, με την μετοχή της εταιρείας να ενισχύεται άνω του 2%.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προσεχείς κλινικές δοκιμές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Gilead αναφέρει ότι ανέλυσε δεδομένα από 312 νοσηλευόμενους ασθενείς σε μια έρευνα τελικού σταδίου και πραγματοποίησε αναδρομική ανάλυση δεδομένων από μια ξεχωριστή ομάδα 818 ασθενών με παρόμοια χαρακτηριστικά και σοβαρότητα συμπτωμάτων με αυτά των ασθενών της έρευνας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 74,4% των ασθενών που λάμβαναν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν έως την 14η μέρα σε σύγκριση με το 59% των ασθενών που λάμβαναν τη συνήθη ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που λάμβαναν ρεμδεσιβίρη που προκύπτει από την ανάλυση ήταν 7,6% την 14η μέρα, σε σύγκριση με 12,5% μεταξύ των ασθενών που δεν λάμβαναν ρεμδεσιβίρη.

Στο μέτωπο της πανδημίας, την Πέμπτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 65.500 κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, αριθμός ρεκόρ από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις την Τρίτη, με πάνω από 60.200 νέα κρούσματα σε μια μέρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, ενώ την Πέμπτη καταγράφηκαν και 1.000 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εντείνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.