Μικτά πρόσημα στην Wall με το βλέμμα στον κορονοϊό

Μικτά πρόσημα στην Wall με το βλέμμα στον κορονοϊό

Συνεδρίαση αρκετών διακυμάνσεων και επιφυλακτικών κινήσεων ήταν η σημερινή στην Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς όμως να ολοκληρώνουν με μικτά πρόσημα και μακριά από τα υψηλά ημέρας τους, εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού από την Κίνα. Παράλληλα, αμετάβλητα διατήρησε όπως αναμενόταν, τα επιτόκια της η Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με μικρή οριακή άνοδο μόλις 0,04% στις μονάδες 28.734 μονάδες, παρόλο που στο άνοιγμα είχε βρεθεί να κερδίζει σχεδόν 200 μονάδες. Ακολουθώντας παρόμοια πορεία, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 9.275 μονάδες με άνοδο 0,06%, ενώ ο διευρυμένος διέγραψε όσα κέρδη σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και ολοκλήρωσε σε αρνητικό έδαφος στο -0,09% και τις 3,273 μονάδες.

Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, συγκαλείται αύριο για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα η Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να αξιολογήσει εάν η επιδημία συνιστά πλέον έκτακτη ανάγκη διεθνούς εμβέλειας, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ευρεία και γρήγορη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με με την τελευταία ενημέρωση, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 132 και σε σχεδόν 6.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Στα υπόλοιπα θέματα που παρακολουθούν οι επενδυτές, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του βασικού της επιτοκίου της στο 1,5-1,75%, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι το επίπεδο της καταναλωτικής δαπάνης είναι μέτριο καθώς και ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν υποτονικές. Πάντως και τα δέκα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Fed ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων.

Θετική ώθηση πάντως στην αμερικανική αγορά έδωσε η μετοχή της Apple η οποία ενισχύθηκε κατά 2,09%, αφότου παρουσίασε νέα κέρδη ρεκόρ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Τα οικονομικά αποτελέσματά της οφείλονται κυρίως στις πωλήσεις τηλεφώνων iPhone, «έξυπνων» ρολογιών (Apple Watch) και ασύρματων ακουστικών (AirPods) που αυξήθηκαν κατά 44%.

Αντίθετα, παρόλο που παρουσίασε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα η Starbucks είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 2,12%, καθώς προειδοποίησε παράλληλα για την κερδοφορία της στην Κίνα.

Τέλος, βουτιά 6% πραγματοποίησε η μετοχή της AMD, με τον τεχνολογικό κολοσσό να μην καταφέρνει να πιάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα τριμήνου που εξέδωσε.