Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2019, 19:36
-A +A
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ενίσχυσε την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλει δασμούς δισ. δολαρίων για τις εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων σε εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχύ από τα μέσα του μήνα.

Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν τόσο σε εξαρτήματα αεροσκαφών όσο και σε είδη πολυτελείας και σε οστρακοειδή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν δασμούς 10% στα ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και 25% στο γαλλικό κρασί, το σκοτσέζικο και το ιρλανδικό ουίσκι και σε τυριά από όλη την Ευρώπη ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε επιβράδυνση με τον σύνθετο δείκτη PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες να διαμορφώνεται μόλις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον προηγούμενο μήνα κι ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 50,4 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε 0,01% χαμηλότερα. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,63% στις 7.077 μονάδες. Ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 5.438 μονάδες.

Σημειώνεται πως σήμερα δεν διεξήχθησαν συναλλαγές στην Γερμανία λόγω της επετείου της επανένωσης της χώρας.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα