Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη μετά την ομιλία Τραμπ

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2019, 10:54
-A +A

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την ομιλία του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης, όπου προσπάθησε μεν να κρατήσει ένα προφίλ εθνικής ενότητας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την αποστολή 3.500 στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ δήλωσε πως η εκλογή του απέκλεισε έναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στους ίδιους ρυθμούς με την χτεσινή συνεδρίαση, με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία οδηγεί τις σημερινές απώλειες υποχωρώντας 0,6%, ενώ η γερμανική Daimler ανακοίνωσε υποχώρηση των κερδών κατά 22% για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος κατασκευής ηλεκτρικών και αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων δημιουργεί προβλήματα.

Σ' αυτό το τοπίο, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,46% στις 11.316 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,37% στις 5.064 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί 0,32% και βρίσκεται στις 7.155 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,18%, ενώ ο ισπανικός IBEX κινείται οριακά. Ο πορτογαλικός PSI 20 αντίθετα, κερδίζει 1,48% στις 5.169 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, μειωμένα ήταν τα λειτουργικά κέρδη της Mercedes-Benz για το δ' τρίμηνο του 2017 καθώς η εταιρεία επλήγη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 2,67 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά 22% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας αλλά και τις επενδύσεις που κάνει η εταιρεία στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτοκινούμενων οχημάτων.

Τέλος, σήμερα θα αποφασίσει το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει η κινεζική Huawei Technologies στην κατασκευή του γερμανικού δικτύου 5G.

Η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως η σημερινή σύσκεψη θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ένας κατάλογος ασφαλείας, ο οποίος θα καταρτιστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου και την Υπηρεσία Άμυνας στον Κυβερνοχώρο (BSI), μαζί με κανόνες πιστοποίησης αλλά και μια συμφωνία περί κατασκοπείας με την Κίνα, θα αρκούν για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G της Γερμανίας θα είναι ασφαλές.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα