Βαριές απώλειες για Dow - Nasdaq μετά τα σχόλια Πάουελ για τον πληθωρισμό

Βαριές απώλειες για Dow - Nasdaq μετά τα σχόλια Πάουελ για τον πληθωρισμό

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι πιέσεις δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal, ο κ. Πάουελ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός».

Όπως είπε, «αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω».

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Πάουελ, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 1,27% στις 30.872 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,3% στις 12.700 μονάδες. Αντιθέτως, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται 1,39% υψηλότερα στις 3.765 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της μεταβλητότητας που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, ήταν ότι ο Dow Jones άλλαξε τρεις φορές πρόσημο σε λιγότερο από δύο ώρες συναλλαγών.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να προβληματίζουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη χώρα, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν ελαφρώς μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με την οικονομία των ΗΠΑ όμως να απέχει αρκετά ακόμα από το να καλύψει τις θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 745.000 από τις 736.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στις 750.000 σε έρευνα του Reuters.