ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Με διαφορετικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς και τους επενδυτές να δείχνουν κάποια επιφυλακτικότητα μετά τα χτεσινά ρεκόρ, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed με προσδοκίες ότι ενδέχεται να αναλάβει κάποια δράση για να περιορίσει την απότομη αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού προσφέροντας «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται με μικρές απώλειες 0,3% ή 91 μονάδων στις 32.863 μονάδες, ωστόσο ο ευρύτερος S&P500 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,24% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 3.979, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει άνοδο 1% κινούμενος στις 13.594 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε στα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ομιλία του τους επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ.

«Οι αγορές θα συντονιστούν με την κάθε λέξη του Πάουελ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρικ Ρίντερ, αναλυτής της BlackRock, προσθέτοντας με νόημα «αν δεν πει τίποτα αυτό θα δώσει κίνηση στην αγορά, αν πει πολλά θα δώσει κίνηση στην αγορά».

Στο μεταξύ η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ παραμένει γύρω από το 1,6%, έχοντας ανέλθει έως και το 1,63% την Παρασκευή, έχοντας ωθήσει σε μετατόπιση των τοποθετήσεων από τις μετοχές ανάπτυξης, καθώς οι αποδόσεις των ευνοημένων της πανδημίας τίθενται υπό αμφισβήτηση σε σχέση με άλλα assets.

Από την πλευρά του, αναλυτές της LPL Financial σημειώνουν ότι «η διανομή των εμβολίων μάς φέρνει πιο κοντά σε πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγηση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2021», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη βάση «αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα σταματήσουν σταδιακά να αποτελούν απειλή για τις αγορές».

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 3%, πολύ παραπάνω από τη μείωση 0,1% που εκτιμούσαν οικονομολόγοι, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές καθώς αναμένεται ανάκαμψη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με το νέο γύρος επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά στο πλαίσιο του πακέτου Μπάιντεν.